Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кунева: Доводите за актуализация на бюджета са убедителни

04 август 2014, 11:17 часа • 11751 прочитания

Доводите за актуализация на бюджета са убедителни. Това каза Меглена Кунева, председател на „България на гражданите”, част от Реформаторския блок, предаде Фокус.

„Доводите за липса на средства в здравната система и за разплащане с бизнеса, включително и парите по европейски програми, са много сериозни. Не можем да допуснем по този начин да се намалят работни места. Второ, ние от Реформаторския блок имахме условия да се направят необходимите икономии – всеки лев да отива по предназначение, без излишество, без пилеене. За мен най-необходимото е да разберем каква е добавената стойност от всеки един добавен лев през актуализацията на бюджета и каква е целта”, посочи Кунева.

По нейните думи целта, на която трябва да бъде подчинен бюджетът, е освен системите да не рухнат, да се създават работни места.

„Аргументът да се разплатим с бизнеса, което означава хората да получат заплатите си, е много важен и трябва да има гаранции за това. Съзнавам и аргументите на критиците – Народното събрание го няма, за да контролира и това прави предпазливи много хора, когато говорят за актуализация на бюджета. Но хайде да се опитаме да мислим позитивно и как може да се осъществи контрол върху прозрачността и харченето на разходите”, заяви Меглена Кунева.

Според нея трябва да се посрещнат нуждите на Здравната каса, да се разплатят европейските програми, защото ако парите не излязат от българския бюджет, не можем да ги вземем от европейския и всъщност ще загубим много повече. „Това са строго определените направления, по които доводите са убедителни за актуализация на бюджета и това срещна разбиране в Реформаторския блок”, поясни Кунева.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес