Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Крайно време е": Президентът Радев за пълноправното ни членство в Шенген

24 септември 2024, 20:35 часа • 358 прочитания

Основният приоритет от миналата година, който беше обсъден на Общото събрание на ООН за укрепването на средата на сигурност не само не е постигнат, но дебатът сега се провежда в условията на взаимносвързани глобални кризи. Към продължаващата и ескалираща война в Украйна вече се добавя войната в Близкия Изток с безпрецедентна хуманитарна криза в Газа, миграцията, насилственото разселване на хора, глобалната продоволствена криза и борбата със световния тероризъм. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Ню Йорк. Държавният глава ръководи българската делегация и представлява страната ни в рамките на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН, чиято тема е: „Да не изоставяме никого: да действаме заедно за напредъка на мира, устойчивото развитие и човешкото достойнство за настоящите и бъдещите поколения.”

Предизвикателствата пред световната сигурност

Като предизвикателства пред международната сигурност държавният глава посочи още транснационалната организирана престъпност, климатичните промени и рисковете, свързани с развитието на изкуствения интелект. Румен Радев подчерта и думите на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който заяви в своето обръщение днес, че светът не може да продължава повече по този начин и са необходими дълбоки реформи в ООН.

Още: Депутатите се събират да борят ветото на Радев за разноските за адвокат

„България има своята значима роля с участието, подкрепата и генерирането на много инициативи. На първо място това е необходимата всеобхватна реформа на Съвета за сигурност. Нуждаем се от разширяване на категорията на участие. Нуждаем се от по-справедливо регионално представителство“, посочи президентът.  Затова, по думите на Румен Радев, България  подкрепя предоставянето на допълнително място в Съвета за Групата на страните от Източна Европа.

Държавният глава открои участието на страната ни в общите усилия за намиране на важни решения към постигането на по-достъпен и сигурен свят в условията на съвременните технологични предизвикателства и развиващата се цифровизация. Като пример за това президентът посочи съвместната инициатива между България и САЩ за постигане на безопасност на всички системи, базирани на изкуствен интелект.

Още: Пеевски срещу Радев: Нагнетява обществено напрежение и действа срещу основни граждански права

Сред другите инициативи, в които България участва активно, президентът Радев открои изкореняването на бедността и проблема с водните ресурси, който е особен актуален за България през последните месеци. „Като член на Съвета на ООН по правата на човека за периода 2024-2026 година България поставя фокус върху борбата с дискриминацията, антисемитизма, езика на омразата, както и овластяването на жените, равноправието между половете, закрилата на децата и защитата на свободата на медиите и на безопасността на журналистите. Една актуална тема за България, където наблюдаваме растяща автоцензура“, посочи още президентът.

България в Шенген

Помолен да коментира възможността на 10 октомври да бъде отправено предложение България да стане член на Шенгенското пространство и по суша, държавният глава напомни, че България отдавна е изпълнила всички технически критерии за членство в Шенген.

Още: Адвокатите скочиха на Румен Радев: Не приемаме ветото му, готови сме за стачки

„Моята позиция е ясна. Поредица правителства работят по тази тема – служебни и редовни. Крайно време е. Да напомня дипломатическите и технически усилия, които положихме. Надявам се всичко това да даде резултат. Най-вече за разбирането на всички държави членки, че охраната на външната граница на ЕС е ангажимент на всички страни, а не само на тези, които имат обща граница“, каза още президентът, като подчерта усилията на служебното правителство с премиер Гълъб Донев за стартирането на пилотния проект за охрана на българската граница в партньорство с Австрия.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес