Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Корупция и имунитет: "БОЕЦ" пак се прицели в Бойко Борисов (ВИДЕО)

17 септември 2024, 10:11 часа • 4642 прочитания

Лидерът на сдружение "БОЕЦ" Георги Георгиев обяви, че е готов да предостави на депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" документ, в който, по думите му, "се съдържат данни за прякото участие на Бойко Борисов, в качеството му на премиер, в конкретна корупционна схема".

Това е сигнал, внесен от „БОЕЦ“ на 19 май 2023 г. до прокуратурата. Тогава сдружението даде брифинг пред Съдебната палата и обяви внасяне на два сигнала. Първият беше за "купуване на гласове" от страна на зам.-председателя на ДПС Халил Летифов в Гурково, област Стара Загора. Вторият бе срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Тогава Георги Георгиев каза, че сигналът съдържал свидетелски показания, подписани от "неслучаен бизнесмен", които свидетелствали за това, че бизнесменът „лично е предал подкуп в размер на... следват много нули, на Бойко Борисов, за да му бъде възстановено ДДС в размер на милиони, да получи това съдействие", обяви лидерът на БОЕЦ през май 2023 г.

Още: БОЕЦ внесе сигнал срещу Бойко Борисов, готви още един - срещу Гешев и Пеевски за КТБ (ВИДЕО)

"До момента не сме изнасяли конкретна информация за съдържанието му (на сигнала - бел. ред.), защото имаме ангажимент с разследването и за опазване на живота и здравето на източника", каза Георгиев в ново видео от 16 септември 2024 г.

Още: Борисов да издаде Пеевски - призив на Ивайло Мирчев

"Говорим за много милиони"

"Сега заявявам, че ние сме готови да предадем този сигнал заедно с информацията в него, която източникът е подписал с трите си имена и подпис, положен под всяка страница. Това е бизнесмен, който участва в тази корупционна схема. Разказва как е реализирана тя, участието на Бойко Борисов, както и на негови министри, как е ставало предаването на парите, къде, в кой ресторант, по какъв начин, каква е схемата. Говорим за много милиони", твърди лидерът на "БОЕЦ".

Снимка: БГНЕС

Още: ГЕРБ за трите антикорупционни закона: "Продължаваме промяната" взривява всички възможности за редовно правителство

"БОЕЦ" иска имунитета на Бойко Борисов

Георгиев каза, че сигналът е внесен на 19 май миналата година, петък. "На следващия ден Борисов проведе среща с представители на ПП-ДБ. Същата вечер - на 20 май, събота - беше проведено това прословуто събрание на ПП-ДБ с онзи запис на Радостин Василев. „БОЕЦ“ разполагаме с данни и сме убедени, че този сигнал е катализирал процесът на сглобката, той е предизвикал в Борисов тази реакция да поиска среща и да упражни натиск, за да се случи сглобката, за да се предотвратят евентуални избори, да запази имунитета си. И съответно – влизането му във властта, с което той си осигурява контрол върху институциите, върху МВР", твърди Георги Геогиев. "Междувременно и (Борислав) Сарафов беше възкачен на поста главен прокурор, който след това осигури и на Борисов пълна амнистия и безопасност", смята още лидерът на сдружение "БОЕЦ".

"Сега сме готови да представим този сигнал на всеки депутат от ПП-ДБ, който се осмели да се свърже с нас и да поеме конкретен ангажимент, че още в следващите дни ще постави този сигнал от трибуната на Народното събрание, ще бъде извикан Сарафов за изслушване какво се случва с това разследване – защото от „БОЕЦ“ повече от една година не сме информирани какво прави прокуратурата –, да бъде поискана процедурата на главния прокурор по сваляне имунитета на Бойко Борисов и съответно гласуването на този имунитет", призова Георги Георгиев.

Още: БОЕЦ: Прокуратурата проверява сигнал срещу Калин Стоянов за "тежки престъпления" (СНИМКА)

Според него се чуват заявки „без Пеевски в следващото управление“, но не се чуват такива "без Борисов“. "Напротив, виждаме знаци и индикации, че се подготвя следващата сглобка, следващото управление, коалиция, заедно с ГЕРБ и с Борисов. Нашият 11-годишен боен опит ни води до извода, че докато Пеевски и Борисов са във властта, всеки опит за реформа, за промяна, въобще идеята за справедливост и за върховенство на закона са обречени и това е исторически доказано. Тези хора трябва да бъдат отстранени от властта като една първа задължителна стъпка и едва след това ще можем да мислим за реформи, за промени, да мислим за по-добро", казва Георги Георгиев.

От ГЕРБ и от страна на Борисов все още няма коментар.

Още: БОЕЦ даде Николай Марков от "Величие" на ДАНС за шпионаж в полза на Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес