Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Корнелия Нинова отрече БСП да участва в хартиена коалиция

25 октомври 2022, 08:37 часа • 1940 прочитания

Не е възможно да има хартиена коалиция. Няма да подкрепим мандат с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.  В това увери председателят на БСП Корнелия Нинова в студиото на bTV. 

БСП проявили държавническо отношение и грижа за хората, като затова социалистите подкрепили Вежди Рашидов за председател на парламента. БСП водили разговор три денонощия за председател на 48-ото Народно събрание и Вежди Рашидов не е избран като представител на една партия, подчерта Нинова, която не е имала личен разговор с Рашидов на четири очи.

„На него му поомръзна на третия ден и е човек с достойнство и затова малко емоционално реши да се оттегли, за да се роди нещо друго, но не се роди. В безизходицата Вежди Рашидов беше единственият изход“, изтъкна Нинова. Тя определи като прибързани твърденията за „навигация“ и „сигнали“ от народните представители към Рашидов какво да прави. Лично Нинова обаче не е чула да казват на Рашидов как да ръководи НС.

ОЩЕ: Вежди Рашидов: Зад мен са знамето и гербът, политиците да застанат зад българския народ (ВИДЕО)

За БСП промените в Изборния кодекс, касаещ хартиената бюлетина е важна тема, но не е най-важната. Като по-важни теми Нинова открои да има безплатни учебници за децата, майчинството за втората година да е равна на минималната работна заплата. Нинова очаква подкрепа от ГЕРБ, ДПС и Български възход за връщането на хартиената бюлетина.

БСП е свързана с „Продължаваме промяната“ и Демократична България в борбата с корупцията и реформата в съдебната система. БСП обаче няма да подкрепи износ на оръжия за Украйна, макар че най-вероятно ГЕРБ, ПП и ДБ ще гласуват да изпратим оръжие в Украйна.

Нинова предполага, че ще има плаващи мнозинства в парламента. Тя очаква за бюджета и за Плана за възстановяване и устойчивост да има по-голямо мнозинство в Народното събрание.

Според нея Бойко Борисов прави много странни неща в последните няколко дни. Имало контактна група за правителство, а сега предлага контактна група за бюджет с президентството, недоумява Нинова. Тя определи още "Български възход" на Стефан Янев като многофункционални и неопределени в парламента.

По отношение на работата на БСП с преиздента Румен Радев, Нинова отбеляза, че служебните министри на държавния глава не трябва да се месят в работата на парламентарната група на социалистите. Това работа ли е на един служебен министър? "Просто спрете, в предизборната кампания достатъчно работихте срещу БСП", призова Корнелия Нинова. В партийния и политическия живот също трябва да има някакви принципи и морал, посочи Нинова като даде пример да не се купуват изтребители сега.

Тези социалисти в кабинета какви са - представляват себе си или партията, недоумява Нинова, като ги призова, ако искат да отидат на "Позитано" 20 и да изложат възгледите си за партията, щели да бъдат изслушани.

OЩЕ: Свиленски: Подкрепата за Рашидов не може да прерасне в коалиция

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес