Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коритарова: Правим "Струма" преди сезона, за да няма тапи край Симитли

02 юни 2024, 10:50 часа

До началото на летния сезон ще се построи 600 м участък на магистрала "Струма", за да няма задръстване при Симитли. Това обеща в ефира на Нова тв служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.

Реклама

Във връзка с планирания ремонт на Дунав мост тя заяви, че според анализите няма да се задълбочи кризата при преминаването на Дунав мост. Но съоръжението не било ремонтирано от 70 години, което се отразявало на неговата безопасност. Още: Регионалното министерство финансира общински проекти със 160 млн. лв.

"Няма да се преминава по-бавно, в дадени моменти може да има забавяния, защото съоръжението ще се ремонтира на части и ще бъде затворено само едната лента. Такова сложно съоръжение обаче няма как на части да се ремонтира на части - има елементи, които трябва да се ремонтират изцяло в двете ленти и тогава съвсем за кратко ще има пълно затваряне на моста - ще се постараем това да са много кратки часове. Това няма да се случи на първата година строителството и това ще ни даде възможност да направим най-добрата организация. Откриващата се фериботна линия ще компенсира. Тези неудобства ще са в рамките на две години", посочи Коритарова.

"Ако се работеше през последните 3 години, вече щяхме да имаме магистрала до Плевен", каза още регионалният министър в отговор на въпрос за магистрала "Хемус".

"От март са възстановени дейностите по строителството по "Хемус", и то след значителни индексации. Дори в първия участък всички пътуващи виждат, че няма строителни дейности", обясни Коритарова. Още: 50 години след началото: Какво се случва със строителството на магистрала "Хемус"?

По отношение на националната детската болница в София Коритарова обясни, че всичко, което зависи от МРРБ, се прави в законово определените срокове. В случая се съкращават и вътрешните срокове за проверка на документацията. "От две години работим в много добро сътрудничество с Министерството на здравеопазването и то продължава", каза още тя. 

Проектът се ръководи от здравната компания, която ще го реализира - но се видя колко много има да бъде разрушено, за да бъде разчистен теренът. Поеха ангажимент, че ще направят всички усилия да съкратят сроковете. Важно е изграждането на тази болница, допълни тя. 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес