Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Конституционният съд върна Станимир Михайлов като управител на НЗОК (СНИМКИ)

24 септември 2024, 15:10 часа • 550 прочитания

Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционно решението за предсрочно освобождаване на Станимир Михайлов като управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

На заседанието присъстваха 10 конституционни съдии, става ясно от съобщение на институцията.

Припомняме, че делото бе образувано на 17 април по искане на народни представители, според които има противоречие с принципа за правова държава и на законността и принципа на разделение на властите.

Как се стигна дотук?

Станимир Михайлов беше избран за управител на НЗОК на 29 юли 2023 г. Той бе единственият кандидат за поста, а неговата номинация беше издигната от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). На 1 декември 2023 г. управителят Станимир Михайлов и подуправителят Момчил Мавров депозираха в Народното събрание своите оставки.

На 17 април т.г. председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков предложи в дневния ред на заседанието да влезе като извънредна точка решение за предсрочно прекратяване на мандата на Михайлов, позовавайки се на оставка, подадена от него на 1 декември 2023 г. Въпреки че малко преди гласуването той я оттегли, със 116 гласа на на ГЕРБ, ДПС и БСП мандатът му беше прекратен. 

Малко след това Надзорният съвет на НЗОК възложи на подуправителя на институцията Момчил Мавров, предложен от ГЕРБ, временно да изпълнява длъжността управител. Още: Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Снимка: БГНЕС

В хода на дебата в парламента обаче депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов съобщи именно, че Михайлов е оттеглил своята оставка и такова заявление е било депозирано в деловодството на Народното събрание. След като парламентът гласува да освободи Михайлов от поста, Пандов съобщи, че ще бъде сезиран Конституционният съд.

Още: ПП-ДБ атакува в КС смяната на управителя на НЗОК (ВИДЕО)

Решението беше атакувано като противоконституционно от депутатите от ПП-ДБ с мотив, че с него се нарушават принципите на правовата държава и разделението на властите. Съгласно тълкувателното решение на Конституционния съд от 2020 г. обявените за противоконституционни решения на Народното събрание са невалидни от момента на приемането им, което означава, че Станимир Михайлов никога не е бил освобождаван като управител на НЗОК. Предстои да стане ясно кога и как той ще се върне на поста си.

Припомнете си как със "златния пръст" на Костадинов ГЕРБ и ДПС приеха оттеглена оставка на управителя на НЗОК.

Кой е Станимир Михайлов?

Припомняме, че през юли 2023 г. Народното събрание избра Михайлов за управител на НЗОК на среднощно заседание. До процедурата по избор се стигна след като по-рано същия месец само в рамките на три дни парламентът не успя да назначи управител на НЗОК, а след това стартира отначало.

Процедурата за избор беше предшествана от скандал, след като се появи информация, че Михайлов е подал непълни документи до Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) за фирмата си "Балкан кредит". От ДАНС изпратиха официално писмо, в което се посочва, че в агенцията не е постъпвала декларация във връзка с действителния собственик на "Балкан кредит" АД.

Самият Михайлов обаче отвърна, че тази декларация не се подава пред ДАНС, а само пред Търговския регистър и че действителен собственик е съпругата му, на която той е прехвърлил дружеството, защото е влязъл в състезанието за управител на НЗОК. В своето становище Михайлов посочи, че "никога не е имало умисъл, желание или смисъл" да прикрива акционерите в "Балкан кредит" АД.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес