Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е Надежда Йорданова - новият министър на правосъдието

11 декември 2021, 13:45 часа • 38871 прочитания

Надежда Йорданова е юрист, специалист в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС и международни организации.

Била е народен представител в 46-ото Народно събрание, избрана от листата на “Демократична България” в софийския 23-и МИР,  зам.-председател на парламентарната група на “Демократчна България”. Председател е на анкетната парламентарна комисия “Магнитски” и зам.-председател на постоянната комисия по конституционни и правни въпроси. В 45-ото Народно събрание е била заместник-председател на ПГ на “Демократична България” и член на Комисията по правни въпроси.

Тя е съавтор на законопроектите за електронно гласуване и гласуване по пощата, предложени от “Демократична България” още през 2018 г., както и на законопроекта за видеонаблюдение при преброяване на вота. Била е началник на политическия кабинет на Христо Иванов в Министерство на правосъдието (2014 – 2015 г.). Омъжена е и има един син.

Родена е в Кубрат, където завършва средно образование. Възпитаник е на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2007 г. е вписана в адвокатската колегия в Разград.

Професионалния си път започва като секретар на Общинската избирателна комисия в Кубрат през 1995 г. Работила е в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, където започва като експерт и стига до началник на дирекция „Правна”. Напуска през 2005 г. и обяснява защо: „В един момент си дадох сметка, че в 90% от времето си администрацията работи за себе си, а не за гражданите“.

Била е съветник на проектната инициатива „Отворено управление” на Американската агенция за международно развитие.

Надежда Йорданова беше избрана за депутат в 45 и 46 НС. Била е шеф на т. нар. комисия „Магнитски“, както и зам.-председател на правната комисия.

В кабинета на Кирил Петков е предложена от "Демократична България".

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес