Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е Иван Кондов - новият служебен външен министър?

02 май 2023, 16:47 часа • 7552 прочитания

Иван Илиев Кондов е назначен за служебен министър на външните работи с указ на президента Румен Радев, обнародван в "Държавен вестник".

Това стана, след като държавният глава освободи досегашния министър Николай Милков - вижте каква е причината.

Кой е новият министър?

От 2021 г. Иван Кондов заема поста на постоянен секретар на Министерството на външните работи (МВнР), се посочва на сайта на ведомството. През 1994 г. Кондов завършва "Международни отношения" в Университет за национално и световно стопанство в София. Постъпва на работа на МВнР през 1995 г. и до 1998 г. е експерт в дирекция "Европейски страни".

В следващите години е аташе по политически въпроси и пресата в посолството на Република България в Лондон, а от 2001 година е главен експерт в дирекция "НАТО". След това, до 2007 г., е първи секретар в Постоянната делегация на България към НАТО в Брюксел.

В периода 2007-2009 г. Кондов е директор на дирекция "Държавен протокол" в МВнР., а в следващите три години е постоянен представител на България в Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО) в Рим.

Кондов е бил и директор на дирекция "Протокол" в Администрацията на президента на Република България., а в последните четири години е заемал поста на извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Испания.

Владее испански, английски, френски и италиански, ползва руски и португалски.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес