Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е Даниел Митов - кандидатът на ГЕРБ за министър на външните работи?

01 юли 2024, 10:48 часа

Даниел Митов е предложението на ГЕРБ за министър на външните работи в кабинета на Росен Желязков. 

Реклама

Кой е Митов?

Митов е роден на 4 декември 1977 година в София. 

Завършва политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски", след което специализира политически умения в Центъра за продължаващо обучение на НБУ. Участва в програмите за обмен „Маршал" на Marshall Memorial Fund и други. От есента на 2010 г. работи за Националния демократически институт на САЩ.

Бил е заместник-председател на Демократи за силна България (ДСБ). Участва в създаването на ПП „България на гражданите”. Към момента е заместник-председател на ПП ГЕРБ.

На 6 август 2014 г. Даниел Митов е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. Запазва поста и във втория кабинет на Бойко Борисов, където е министър на външните работи от ДБГ. ОЩЕ: Росен Желязков е кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС. Ето какъв кабинет предложи

Той е кандидатът за министър-председател на ГЕРБ след изборите през 2021 г., но не получава нужната подкрепа в парламента. 

Народен представител в четири легислатури. През 2023 г. е ротационен председател на Комисията за контрол над службите в 49-ото Народно събрание. 

Кои са останалите имена в кабинета "Желязков" - вижте тук.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес