Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киев: Пълноценната работа на българското посолство е в интерес на двете страни

26 юли 2024, 11:09 часа • 586 прочитания

"Възстановяването на пълноценната работа на Посолството на Република България в Украйна несъмнено ще допринесе за интересите на двете държави". Това гласи позиция на украинското посолство в София по повод казуса с назначаването на бившия военен министър Николай Ненчев за временно управляващ мисията на България в Киев.

Още: Премиерът за Ненчев: Той спечели конкурс за временен посланик в Украйна, спазена е всяка запетая от законите

"Назначаването на ръководители на дипломатически и консулски мисии е суверенно право на всяка държава", казват от Посолството на Украйна у нас.

"Украйна разглежда Република България като надежден партньор и съюзник, важна държава членка на ЕС и НАТО в Черноморския регион. Съответно украинската страна е заинтересована от активното развитие на политическите контакти, както и от практическото сътрудничество във всички сфери от взаимен интерес, което отговаря на духа на действащия Договор за приятелство и сътрудничество между нашите държави.

Още: Посланик в Киев ни трябва спешно, за да не радваме героите на Достоевски

Възстановяването на пълноценната работа на Посолството на Република България в Украйна несъмнено ще допринесе за интересите на двете държави. Украинската страна ще приветства назначаването на ръководител на дипломатическата мисия", гласи още позицията.

Снимка: БГНЕС

От украинското посолство изразяват благодарност към България и българския народ "за последователната подкрепа на Украйна в борбата срещу широкомащабната руска агресия, която е заплаха за сигурността на Европа и демократичния свят".

Още: Буря в чаша вода: Тагарев за скандала около изпращането на посланик в Киев

Скандалът с посланика ни в Украйна

Ненчев, който беше министър на отбраната във втория кабинет на Бойко Борисов и ГЕРБ, е спечелил конкурс за позицията, но не за титулярен посланик, а за временно управляващ посолството ни в Киев. За първото се изисква указ от президента, а за второто - не.

Още: Борисов действа против Радев: Одобри кандидатурата на Ненчев (ВИДЕО)

Държавният глава Румен Радев реагира остро на назначаването на Ненчев. Според него той "не притежава необходимите професионални качества и подготовка за този важен пост", а също така "необосновано" се понижава равнището на дипломатическо представителство и "грубо" се заобикаля Конституцията.

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че абсолютно всички процедури за назначаването на Николай Ненчев като посланик на България в Украйна са спазени. Той добави, че от две години нямаме посланик в страната.

Процедурата за назначаване на посланик в Украйна се е задвижвала по време на предишното редовно правителство "Денков-Габриел", но не е завършила успешно: Мария Габриел е предложила Петър Танев за посланик в Украйна, но процедурата не е завършена докрай - защо?

Още: Шаламанов: Може би предишният предложен за посланик е бил неприемлив за украинската страна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес