Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каракачанов за РСМ: Колкото повече правиш компромиси на политици като тези в Скопие, толкова по-брутални стават те

19 септември 2024, 18:52 часа • 380 прочитания

„България е пасивна и това е проблемът. В годините назад бяха десетки случаи, да не кажа стотици. България не трябва да интервенира пред македонския посланик в Скопие или пред външното министерство в Скопие, там ефект няма да има. България трябва да ангажира европейските ни партньори и да изисква от тях те да размахат пръст и да ги предупредят, че подобни стъпки означават реалното им замразяване в преговорния процес“. Това коментира историкът и председател на ВМРО Красимир Каракачанов в предаването „Лице в лице“ по bTV.

„МВнР може да извика нашия посланик, който да връчи протестна нота на тяхното външно министерство и т.н. Това, което трябва да прави България, но не го прави, е активно да работи с нашите европейски партньори“, допълни той.

Още: Борисов поиска оставката на македонския министър: Ако не го направят, никой не трябва да разговаря с тях

По думите му страната ни обаче не го прави или поради немарливост, или поради криворазбрана толерантност. „Казвах го още когато се прие споразумението с Макрон. Аз не го подкрепих, защото казах, че то няма да реши проблемите, а ще ги отложи за известно време. Колкото повече правиш компромиси на политици като тези в Скопие, толкова повече те стават по-брутални. Всеки жест на добра воля, на внимание - било от България или европейските ни партньори, те го възприемат като слабост. Пред нас се правят на мили и любезни, зад гърба ни се опитват да ни забият ножа“, допълни той.

Още: МВнР за обидите от Скопие: Няма да влизаме в подобен тон, уведомили сме партньорите за провокациите

Според Красимир Каракачанов въпросът с липсващото македонско знаме на срещата между Гордана Силяновска-Давкова и Румен Радев се ескалира изкуствено и е изкуствено измислен. „Когато си на неофициално посещение, на мен ми се е случвало – от любезност информирам моя колега в съответната държава, но това не означава, че те са длъжни да ме чакат с ескорт, с червен килим на аерогарата, да вдигат знамето и да оказват церемониални почести. Такива мерки се вземат за церемонии само при официално посещение“, обясни той.

Още: "Не съм съгласен да се режат глави в армията": Красимир Каракачанов с анализ на инцидента край Граф Игнатиево

По думите му страхът у някои македонски политици е свързна с общата ни история. „Страх ги е, че ако се отворят отношенията между България и РСМ, ако те спазят договора за общата ни история и личности от нея, населението, което много добре знае българските си корени, ще се активизира. За тях проблемът е, че затоплянето на отношенията между България и Северна Македония ще доведе до ребългаризация“, заяви Красимир Каракачанов.

Още: Красимир Каракачанов: Ползваме нашите пилоти като циркови артисти, когато има празник

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес