Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Калфин: Демографският проблем не трябва да е политически въпрос

19 март 2016, 13:14 часа • 3483 прочитания

„Демографският проблем в България не се решава с цената на памперсите и като цяло, не трябва да бъде политически въпрос", заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в коментар на исканията на млади майки за увеличение на помощите за отглеждане на деца.

Калфин коментира и обещаните великденски бонуси за пенсионерите. Според него еднократните добавки не могат да компенсират възрастните българи с ниски пенсии.

„Това е вид социално подпомагане на хората с ниски пенсии", каза министърът в интервю за Нова телевизия.

Общият кандидат за президент е най-добрият вариант за левицата. Това може би изключва такива като мен, които са тясно свързани с политиката и определена партия. Може би трябва да се търси външен кандидат, който да получи по-широка подкрепа, заяви Калфин.

Преди да се говори за конкретни кандидати, трябва да се намери отговор на въпроса от какъв президент има нужда страната. Това е целта на дебатите, организирани от АБВ. Следващият такъв - за ролята на президента в националната сигурност, ще бъде утре във Велико Търново.

Реформаторският блок или ще участва в управлението и си подрежда редиците, или не, каза вицепремиерът. Калфин припомни, че в сряда е имало събиране на Съвета за развитие между партиите, подкрепящи правителството, където са били коментирани приоритетите на кабинета.

Той коментира и декларацията на парламентарната група на ГЕРБ, в която те настояват министър-председателят Бойко Борисов да отиде в парламента и да им обясни ситуацията с излязлата в опозиция ДСБ, която има позиции във властта, въпреки че не подкрепя правителството.

„Депутатите от ГЕРБ поставят един принципен проблем, който тече от РБ. Не може да имаш една парламентарна група, от която половината да подкрепя правителството, а другата да е в опозиция", заяви вицепремиерът.

„Не може единият съпредседател да излезе и да похвали правителството, а другият да е опозиция. Или РБ участва в управлението и си подрежда редиците, или не", каза още министърът. Как ще отидат на избори след като половината от парламентарната група на РБ е в опозиция, а другата подкрепя правителството, попита Калфин.

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес