Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Журналист: ИТН и ГЕРБ действат заедно, за да блокират съставяне на каквото и да е правителство

12 август 2021, 11:00 часа • 3399 прочитания

"Действията на ГЕРБ и "Има такъв народ" (ИТН) на практика целят да блокират юридически както връчването на следващ мандат, така и в перспектива провеждането на евентуални следващи избори. Това пише в свой коментар във Фейсбук журналистът Григор Лилов. Или поне да създадат правна основа за евентуално оспорване на законността на тези процедури пред Конституционния съд". Именно той беше човекът, който зададе редица неудобни въпроси за образованието на кандидата за премиер на ИТН Пламен Николов.

Лилов коментира решението на ИТН да излязат от пленарна зала, което съвпадна с решението на ГЕРБ - с това беше провален кворумът, за да се гласува решението на Пламен Николов да се откаже да бъде кандидат за премиер, макар той да предаде проучвателния мандат на президента Румен Радев като успешен - т.е. само преди няколко дни искаше да е премиер.

В крайна сметка парламентът прие оттеглянето на проектоправителството на ИТН. Но председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова предупреди точно преди последното гласуване, че именно защото ИТН не са в пленарна зала, процедурата за първия проучвателен мандат не е завършена и президентът не може да продължи с даване на втори мандат - ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес