Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Извинявайте за този фарс": Председателят на "Величие" за пресконференцията им

16 юли 2024, 11:23 часа • 3046 прочитания

Извинявайте за този фарс. Така Албена Пекова, която се смята, че е председател на "Величие", закри пресконференцията на формацията в БТА.

Това не е първият път, в който от новата партия не знаят как да се държат пред медиите. Припомняме, че в петък те свикаха брифинг в парламента, за да обявят днешната си пресконференция, което ядоса журналистите, тъй като този анонс може да стане с прессъобщение, а не с нарочна изява. ОЩЕ: "Подиграхте се с медиите": "Величие" ядоса журналистите в парламента

Какъв е смисълът?

Под фарс днес Пекова визира напрежението между нея и част от присъстващите журналисти, които си крещяха с представителите на "Величие", както и помежду си. Това, което се разбра от крясъците, бе въпросът - защо изобщо са в политиката. 

"Ние сме в политиката, защото ни избраха много по-голям процент от 4.7%, около 100 хил. души български граждани. Всичките тези хора, които са тук на масата, са избрани от българските граждани", отговори Пекова.

От отговора става ясно, че вероятно според председателя на "Величие" техни избиратели са и последователите им в социалните мрежи и платформи. 

Пекова призна, че все още навлиза в партийната работа, защото всичко й е ново.  "Продължаваме изграждането на структури, занимавам се с такива неща основно - с документите, със структурите", каза Пекова. 

"Величие" ще има двоен резултат

Лидерът на формацията обаче е убедена, че резултатът на "Величие" ще бъде двоен при едни следващи избори. Според нея също така разцеплението в партията може да е здравословно. 

Припомняме, че на 5 юли шестима депутати напуснаха парламентарната група на "Величие", което доведе до нейното очаквано разпадане.  Причината - за да има група в парламента, тя трябва да се състои от 10 или повече народни представители. След изборите "Величие" имаше 13 депутати, а след трусовете те вече са 7. Заявление за напускане подадоха Красимира Катинчарова, Юлияна Матеева, Павлин Петров, Ирена Негинова, Лариса Савова и Росица Калнива. ОЩЕ: Парламентарната група на "Величие" вече е в историята

Марков не бил председател, защото нямал желание

От партията засегнаха и темата с председателството на партия "Величие". Според част от членовете на партията Николай Марков не е нейният лидер.

Стела Бобчева от партията коментира, че се е стигнало до общо решение за избор на нов председател след изборите, като за целта е свикан конгрес през юни, който обаче не събрал кворум. Другата причина Марков да не е председател е, че той не е изразявал желание за това.

Председателят на формацията Албена Пекова пък разкритикува Марков, че след като влязъл в парламента забравил обещанията, които дали на избирателите си.

„Марков се обяви, че ще подкрепи програмно правителство, а нашата партия това не го подкрепя. Нашите народни представители споделиха, че са били под натиск от страна на Марков и Василева за подкрепа на кабинет“, заяви още Пекова. Тя обвини Виктория Василева, че ги е подвела. ОЩЕ: Заключени депутати в хамбар и пари в кашони: Николай Марков поиска отделяне на "Величие" от Ивелин Михайлов

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес