Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ивайло Мирчев: На България ѝ трябва някакво чудо

21 юли 2024, 09:38 часа • 2688 прочитания

"Ще върнем мандата, защото не получихме подкрепа в нашето предложение за антикорупционни политики в 7 точки и декларацията, която прочетохме в НС", това каза Ивайло Мирчев от "Да, България" в ефира на bTV.

Мирчев призна, че може би трябва да се случи някакво чудо в България, защото най-вероятно отиваме към седми избори, а това не е никак добре за страната ни. "Защото не става думи за поредните 100 милиона за избори, а трябва да дадем нова формула за управление", каза още той.

По думите му вероятността да се случи нещо различно след тези избори не е чак толкова голяма и според него е време тази страна да бъде управлявана, и то истински, за да се постигнат целите - влизане в еврозоната, Шенген и приемането на антикорупционно законодателство и довършване на съдебната реформа.

Мирчев посочи и защо така и не се случи ротацията през март 2024 г., при която тогавашният премиер акад. Николай Денков трябваше да "даде" властта на Мария Габриел. "Ротацията пропадна, защото Пеевски - и през влиянието му в ГЕРБ, не искаха да приемат точно тези законодателни промени: Закона за съдебната власт, избора на регулаторите".

Още: Ивайло Мирчев: Радев да каже защо Пеевски е със сериозна охрана от НСО

Третият мандат на БСП?

Снимка: Студио Actualno

На въпрос на коя формация президентът Румен Радев ще даде третия мандат, Мирчев заяви, че не би спекулирал, защото това е воля на президента по конституция. "Той обикновено дава третия мандат на БСП, нито един път досега успешен", каза все пак той.

Въпреки това заяви, че е песимист за съставянето на кабинет и по-скоро страната трябва да се готви за нови избори. "Ако имаше някакъв шанс за кабинет, просто щяха да ни подкрепят с втория мандат, защото ние предложихме неща, които уж обединяват всички", каза Мирчев в ефира на bTV.

Още: Желязков: Да не си мерим неуспехите за съставяне на правителство (ВИДЕО)

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес