Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ИТН са "за" еврото, но внасят с "Възраждане" референдум срещу него (ВИДЕО)

10 юли 2024, 10:58 часа • 1648 прочитания

"Възраждане" и ИТН внасят предложение в деловодството на Народното събрание, в което ще искаме парламентът да свика референдум за запазване на българския лев. Това обявиха двете формации на съвместен брифинг в парламента. 

ИТН са "за" членството ни Еврозоната

"Правя едно много важно уточнение. Ние от ИТН смятаме, че България трябва да влезе в Еврозоната, когато е готова. Подкрепяме референдума на "Възраждане" по изключително морални причини", коментира председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов.

По думите му партията на Костадинов са събрали необходимия брой подписи, но предишния парламент е нарушил Конституцията и е изхвърлил в кошчето волята на 604 хил. българи, които са се подписали. 

Той увери също, че ИТН на референдума ще агитира против въпроса, който са задали от "Възраждане". 

"Възраждане" ще се примирят, ако хората искат еврото

"Ако българският народ се произнесе, че иска да влиза в Еврозоната, без значение, че ние от "Възраждане" смятаме, че нямаме място там, ще влезем в Еврозоната. Ако се произнесе да не влизаме, няма да влизаме", коментира Ганев. 

Според него именно това е демокрацията. ОЩЕ: Референдумът на "Възраждане" срещу еврото отива в кошчето за боклук (СНИМКИ)

Историята на един несъстоял се референдум

Миналата година парламентът отхвърли предложението за свикване на референдум, с който влизането в еврозоната да бъде отложено с 20 години, с мотив, че противоречи на международните договори, в които България е страна.

От партията на Костадинов се жалваха в Конституционния съд, който обаче отхвърли искането на проруската партия решението, с което Народното събрание отказа провеждането на референдум за запазване на българския лев, да бъде обявено за противоконституционно. ОЩЕ: Конституционният съд поряза "Възраждане" - референдум за еврото няма да има

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес