Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Историк: Оцеляването на Тръмп след атентата не гарантира спечелване на изборите

15 юли 2024, 18:39 часа • 768 прочитания

„Това не е първият атентат в американската история. Дори и неуспешните атентати водят до промени. Неуспешният атентат срещу Роналд Рейгън, който е нападнат от човек с психически отклонения, доведе до повишаване на контрола върху психично болните в САЩ“. Това каза в студиото на „Лице в лице“ по bTV историкът доц. Симеон Симеонов.

„Неуспешният атентат срещу Франклин Рузвелт води до повишаване на мерките за сигурност. Последиците често не могат да бъдат предсказани“, добави той.

Още: Победа за Тръмп: Назначен от него съдия прекрати делото за класифицираните документи

„Можем да извлечем поуки от атентата и срещу Теодор Рузвелт през 1912 година, който е застрелян в гърдите. Тогава е кандидат за президент. Подобно на Тръмп вече е имал един президентски мандат. След стрелбата той продължава да държи речта си с окървавена риза в продължение на час и половина. Въпреки това представяне, той губи президентската надпревара. Оцеляването му след атентата не му печели изборите“, посочи историкът.

"В САЩ обществото е силно поляризирано"

Според него има други фактори, които ще окажат влияние на изхода от изборите в САЩ. Един от тях са медиите. „В САЩ обществото е силно поляризирано. В момента изглежда, че основното разделение е спрямо населеното място – мегаполис или малко населено място. Мегаполисите гласуват за Демократическата партия, а провинцията – за Републиканската партия. Роля играе етническата промяна и демографските проблеми“, допълни доц. Симеонов.

Още: На митинга на Тръмп е стреляно с три оръжия, показа експертиза (ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес