Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Икономист": България ще е в Еврозоната и Шенген през 2026 г.

28 август 2024, 21:20 часа • 1474 прочитания

"България ще влезе в еврозоната и ще стане пълноправен член на Шенгенското пространство едва през 2026 г“, твърди в свой доклад "Икономист", цитиран от БНР.

Основният проблем на България в момента е политическата нестабилност, се посочва в доклада. Технически България би могла да приеме еврото до 2025 г., ако страната има стабилно правителство и постигне ценова стабилност, но настоящите условия сочат забавяне. Очаква се постоянната политическа нестабилност и нивата на инфлация, надвишаващи тези допустими от Европейската централна банка (ЕЦБ), да възпрепятстват този срок.

Програмата за капиталови разходи на България ще продължи да бъде силно зависима от финансирането от ЕС, пише още в прогнозата.

Въпреки потенциала за увеличаване на инвестициите, значителният въглищен сектор в страната и необходимостта от социални програми за миньорите могат да възпрепятстват напредъка към зелен преход.

Още: Бизнес активността в еврозоната неочаквано се ускорява през лятото

Прогнозите са бизнес климатът в България постепенно да се подобри, въпреки че страната вероятно ще продължи да бъде по-малко привлекателна в сравнение с други източноевропейски държави поради политическата нестабилност и неразвитата инфраструктура.

Икономическите анализатори смятат, че годишната инфлация в България ще спадне от 9,5% през 2023 г. до 2,7% до края на тази година, главно поради по-бавния ръст на цените на енергията и храните, които съставляват значителна част от индекса на потребителските цени.

Инфлацията в България ще продължи да бъде над средната за еврозоната поради непрекъснатия натиск от страна на сектора на услугите, повишаването на заплатите и промените в ДДС.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес