Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Идея: Говорещите руски и сръбски военни ще вземат повече пари

18 септември 2024, 07:18 часа • 1413 прочитания

Владеенето на чужд език в системата на отбраната носи допълнително възнаграждение към заплатата. Военното министерство разширява обхвата на това допълнително плащане, предвижда проект на нова наредба, публикуван за обществено обсъждане.

ОЩЕ: "Армията ни има въоръжение": Запрянов увери, че самоходните гаубици са с отпаднала необходимост

Какви езици се търсят и колко е възнаграждението?

Военнослужещите и цивилните лица в МО, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия получават допълнително възнаграждение за владеене на английски или френски - двата официални езика на НАТО. В новата наредба, която трябва да влезе в сила от 1 октомври, се добавя възможност служителите да получават добавки и за още пет езика - руски, румънски, турски, гръцки и сръбски.

Сумите, които се плащат, са от 20 до 40 лв. месечно според нивото, като то се определя по стандарти на НАТО и се доказва с валидно удостоверение.  И в новата наредба, която трябва да влезе в сила от 1 октомври, сумите остават без промяна.

Това се прави с оглед намаляване на отлива на специалисти от разузнавателни структури и формирования на Въоръжените сили, стимулиране на по-доброто изпълнение на служебните задължения и повишаване на езиковата им подготовка, обясняват вносителите.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес