Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И Христо Иванов видя сътрудничество между ИТН и ГЕРБ в стил "добро ченге - лошо ченге"

12 август 2021, 12:04 часа • 7613 прочитания

Христо Иванов: ИТН създават хаос, а ГЕРБ го играят – ред в хаоса

"Това, което се видя е, че ИТН създават хаос, а ГЕРБ се опитват да го играят – реда в хаоса". Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в кулоарите на парламента.

Иванов поясни, че е било важно парламентът да гласува дали Пламен Николов ще е премиер или не, за да бъде приключена процедурата и да няма правно основание за оспорване. Но партията на Слави Трифонов не влезе в пленарна зала, а първоначално и ГЕРБ не участва в съставянето на кворум. После нещата се оправиха, след като се тръгна на поименно преброяване, добави Иванов.

По думите му, ИТН дестабилизират конституционния ред в страната и от това се възползва ГЕРБ. Задайте си въпроса кой всъщност връща ГЕРБ на власт, при положение, че ИТН отказват разговори на партиите извън ГЕРБ и ДПС за третия мандат, посочи Христо Иванов. Какво ще стане с третия мандат зависи от ИТН. Ако ИТН са готови да разговарят за формула за правителство от 6 до 8 месеца, което да преведе страната през кризите, тогава с третия мандат можем да го направи, каза Христо Иванов. Ако искат да тласнат страната към изборите, това ще стане, подчерта депутатът.

За Христо Иванов не са опция гласове от ГЕРБ и ДПС. Ако партиите извън ГЕРБ и ДПС имат готовност да седнем, да разговаряме и да търсим цялостно споразумение за въпросите, могат да се направят нормално, допълни той.

"Идеята, че ние сме длъжни на някого да инвестираме най-скъпото нещо, което си дават за нас хората – доверието си в хора, които нямат биография, които изглеждат идеалните поставени лица, без да зададем нито един въпрос – ама това е абсурд, абсурд. Този път с третия мандат сме длъжни да седнем да преговаряме, да намерим предварително чрез отстъпки, чрез разум решение и формула, която отговаря на всички въпроси, тогава можем да имаме правителство с третия мандат и да управляваме страната. Ако някои иска да заложи на хаоса и ако някои мисли, че хаосът ще му помогне на него – прав му път, но нека избирателите да го видят това нещо", отсече Христо Иванов.

Той не иска да влиза в хипотези на кого ще бъде даден третия мандат. Нека да седнем да разговаряме, ако има воля за управление. Ние не се страхуваме от избори. Трябва да се направи споразумение, ясно структурирано, с текст, ясна отговорности и ангажименти, настоя Иванов.

"Нека да е ясно кой с какво се ангажира, кой каква отговорност носи, кой ще изпълнява тези неща и тогава всеки може да застане пред своите избиратели и да обясни своите действия. А не някои да ми казва понеже аз съм звезда, вие само ще слушкате, аз ще ви казвам за какво да гласувате, ето ви тук един чувал с котки – гласувайте за него, това е абсурд. Трябва да търсим сечение между хора, които не цепят никакъв опит и биография", подчерта Иванов.

Той настоя да бъде съставено правителство от хора, които са способни да прилагат трудни политики и да се противопоставят на мафията в България. "Няма как да вземем някакви хора без биография и да кажем – сега ще пробваме този или онзи на предната линия на бойното поле срещу мафията – не съжалявам. Моите избиратели с абсолютно право биха ме пребили с камъни, ако аз гласувам за хора без биографии и за хора, за които никой нищо не знае, а за тези от тях, които знаем ми се изправят косите – извинявам се много", завърши Христо Иванов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес