Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Христо Иванов: Започнахме да се износваме, ръсихме не особено адекватни опорки

21 юни 2024, 09:29 часа
Реклама

"Борисов добре разбира токсичността на Делян Пеевски. Но личните му зависимости от Пеевски и неговите метастази в правосъдието и службите винаги се оказват по-силни от политическия разум".

Това каза бившият лидер на "Да, България" и на ПП-ДБ Христо Иванов в интервю за "Дойче веле". Той коментира още, че Пеевски е политически фактор единствено доколкото може да направлява купуването на гласове, а за да го прави, му трябва огромен корупционен ресурс, осигурен от просъществуването на империята, наследена от ДС. Припомняме, че Иванов напусна парламента, след като подаде оставка и като депутат.

"От гледна точка на нашия опит като "Демократична България" в последните четири години се случиха няколко неща: първо, видя се, че протестната вълна от 2020 г. не можа да произведе консолидирано представителство с ясна програма и капацитет за устойчиво решаване на проблема с корупцията. Енергията се разпиля в безвремието на всякакви безперспективни експерименти, опасен популизъм и примитивна политика на възмездието на лично и дори битово ниво. Опитвахме всякакви комбинации, само и само да успеем да произведем работещи конфигурации около нашите идеи за институционални реформи, което произведе много колебания и ограничени успехи, като демонтажа на репресивните инструменти от ерата "Цацаров" (спец-правосъдието, бюрото за защита на свидетели), както и реформата в конституционната рамка на правосъдието, а без нея решително е невъзможно да бъде реформирана прокуратурата и да имаме реално независим съд", обясни Иванов.

Още: Ясни са председателите на парламентарните групи - Борисов, Пеевски, Денков застават начело

Той допълни: "Винаги сме изхождали от фундаменталното разбиране, че единствено институционалните реформи (от нормативната рамка до кадровите промени) могат да произведат устойчив антикорупционен ефект и да бъдат основа за изграждане на работещо обществено и политическо съгласие. Политиците трябва да реформират прокуратурата и да гарантират независимостта на съда, без това да върви с идеята, че бухалката ще мине от "техните" в "нашите" ръце и с предварително произнесени политически присъди. А после реформираната вече прокуратура ще изправи пред независимия съд онези политици, за които се съберат доказателства. Независимо от кой лагер може да са те. Това се нарича върховенство на правото. Единствено това". 

Равносметката

Относно резултатите на ПП-ДБ на предсрочните избори, Иванов каза:

"Първо, ние не успяхме да проведем честен разговор с избирателите за това какво виждаме като реалистични сценарии за формиране на управления, които да позволят провеждането на реформи. Бяха правени всякакви опити да излезем от реториката на "червените линии" и да минем на езика на големите национални приоритети, в името на които може да се търсят внимателни политически компромиси, без да се прави компромис с реформите. Това обаче се оказа недостатъчно. Не сложихме ясна политическа формула пред хората - нито преди, нито след изборите. В резултат дори хора, които иначе приемаха нашите цели и политическите реалности, се чувстваха излъгани от формирането на кабинета. Това усещане тегнеше над всичките ни действия и ни караше или да мълчим, или да ръсим не особено адекватни опорки. Правехме правилни, често неочаквано резултатни неща и въпреки това изглеждахме зле. Нещо, което нашите опоненти засилваха и добре използваха и щом усетиха критичната загуба на подкрепа към нас, ни закараха на избори, за да прекратят управлението, което им беше неудобно", подчерта бившият лидер на "Да, България".

Още: Обещано - изпълнено: Христо Иванов напуска парламента след клетвата си

Снимка: БГНЕС

"Ние започнахме да се износваме. Приемахме, че е достатъчно да се обявим за Европа и за обратното на "онези", за да бъдем правите, харесваните и добрите. Не си дадохме сметка, че европейският наратив в досегашната си формулировка започва да губи ефективност по принцип и защитата на тези ценности и посока на развитие вече изискват много по-сериозен и по-плътен разговор с избирателя от скандирането на прилагателни и клишета. Максимумът, до който стига анализът ни по този въпрос, е, че има "руско пропагандно проникване" и "фалшиви новини", без да си зададем въпроса защо милиони в най-различни страни хващат вяра на тази пропаганда и на тези лъжи. Наред с това често считахме, че щом сме срещу ГЕРБ, няма нужда да доказваме, че сме добри, компетентни и политически адекватни. Не видяхме как тази презумпция затихва с всеки скандал, на който не реагираме, с всеки въпрос, на който нямаме отговор, с всяко съмнение в нашата адекватност, за което не намирахме решение, с всяка публична кавга с журналисти и активисти, с които допреди ден сме се обявявали за съмишленици. Мечтаехме да имаме пропагандна машина като ГЕРБ, но започнахме да произвеждаме лоша имитация на този ужасен модел, която само удари автентичността на нашата връзка с избирателите, без дори често да бъде убедителна за говорителите на собствените ни "опорки". Виждам сега пристъпи на облекчение, че ще бъдем в опозиция. Да, без съмнение в тази ситуация ние не можем да бъдем друго. Но се боя, че ще сгрешим, ако мислим, че просто трябва да дочакаме "техните" провали, които автоматично по индукция ще насочат общественото доверие точно към нас (грешка, няколко пъти правена от БСП след 2009 г.). Боя се, че ще сбъркаме, ако решим, че можем да се върнем в лятото на 2020 г. и да раздухаме огъня на радикалното отрицание, от което отново да следва, че ние сме новите, добрите и компетентните. Боя се да не се плъзнем по повърхностни клишета като това, че ни трябва освежена комуникация, нови пиари, снимки как сме в провинцията сред хората, карти, на които със знаменца отбелязваме нови структури (за които знаем, че са кухи по обективни причини), прекалено заиграване с "каузи", повече и по-разнообразно присъствие в социалните мрежи и други подобни. Страх ме е да не решим пак, че трябва да концентрираме инициативата и решенията в две-три глави, а всички други да бъдат просто фикуси в ехо-стая от позитивизъм и възхищение. Правили сме всичко това, аз включително. И точно така стигнахме дотук", разказа в пространното си интервю Иванов пред ДВ.

Още: Христо Иванов за Бойко Борисов: Сега се оказа насаме с Пеевски и се гърчи

По повод оценката му за кабинета Денков, бившият депутат подчерта:

"Имахме трудна, некрасива, гарнирана с много тактически провали и политическа неадекватност, но работеща формула, която да гарантира и управление, и реформи, и мерки в областта на сигурността в най-широк смисъл. И точно затова Пеевски я взриви. Сега това се вижда по гърчовете на Борисов, който уж победи и получи каквото искаше, а това започва да изглежда с всеки час като нещо между пълен тупик и поражение. Борисов удовлетвори исканията на Пеевски: спря реформите, разруши ротационната формула, закара страната на избори, на които Пеевски да се развихри и да покаже какво може - както като компроматна война, така и като мобилизация на купен и контролиран вот. Накрая се получи класическа Пирова победа. Сега Борисов се чуди как да скрие обстоятелството, че е в тотална зависимост от Пеевски - това разяжда електоралната основа на ГЕРБ и демонстрира политическото им безсилие и все по-голямата им политическа невменяемост. Колкото и да мрънка, да заплашва, да опитва да обвинява целия свят, Борисов няма отговор на един прост политически въпрос: правителство имаше, защо го събори? Единственият възможен отговор е: за да спре в угода на Пеевски реформите", каза още той.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес