Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грънчарова е сложила Калин Стоянов в списъка с министри, след като Пеевски я е заплашил с компромат за съпруга й? (СНИМКИ)

23 август 2024, 11:01 часа • 14404 прочитания

"До петък вечерта името на Калин Стоянов не е било в папката на Горица Грънчарова като вътрешен министър в проектокабинета ѝ. Очевидно през уикенда Пеевски, който държи целия инструментариум за влияние в службите - в МВР и прокуратурата, е извадил някакъв компромат срещу нейния съпруг, или е намерил начин да ѝ напомни, че тя трябва да вкара името на Стоянов или пък да върне папката, както се случи. И беше интересно, че тя изрази мнение, че говорела като експерт с представители на дирекции в МВР. Поведението ѝ беше смешно, като застана до Калин Стоянов".

Това твърди в интервю пред БНР разследващата журналистка Венелина Попова, която дълги години се занимава с процесите в ДПС и по-конкретно в старозагорския регион, където партията има общини-бастиони. Тя е работила и по разследване за купуване на гласове по изборите, като затова е категорична, че МВР е много важно в пресичане на схемите за продаване на гласове.

Още: Преврат с пешката: Ролята на Калин Стоянов*

"Калин Стоянов говори, че има опит да се овладее МВР, но никой не го попита, като иска да остава, срещу кого и за какво ще се бори? Нали протестите през 2021 г. започнаха заради овладяването на МВР и прокуратурата? А Пеевски ни обясни интелигентно, че той публично е зад Стоянов. Няма нужда от повече доказателства, че стои зад Калин Стоянов", заявява още Венелина Попова.

Снимки: БГНЕС

Стара Загора - една малка България на Пеевски

Попова твърди още, че за кадруването на Калин Стоянов хора от МВР могат да кажат много факти. "Писала съм за чистката, която извърши шефа на ОДМВР Стара Загора Лазар Христов, протеже на Стоянов и стана директор на "Вътрешна сигурност" в МВР. В Старозагорската дирекция той направи необосновани смени, за да постави на ключови постове свои хора. В Старозагорския регион има множество доказателства как МВР разпъваше чадър над купен и контролиран вот", разказа журналистката и коментира, че "не вярвам нито един етнически турчин да гласува за Пеевски, без контролиран вот в ромските махали той е свършен".

Още: „Под прицел" на АКФ: Историята на журналистката, която се изправи срещу Пеевски и Масларова

Венелина Попова препоръча "да се забрани на кметове да се кандидатират в парламентарни избори" и посочи аргументи: "На последните избори в листата на ДПС първи беше един от ибрикчиите на Пеевски, следван от Николай Тонев, кмет на Гълъбово, после кметът на Павел баня. И тримата се отказаха и влязоха други хора от листата. Който кмет иска кариера, отказва се от кметството и се кандидатира за депутат", каза още тя.

Венелина Попова - снимка: БГНЕС

Кой е Михаил Кожарев?

Въпросният съпруг на Горица Грънчарова-Кожарева е известен бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той има успешна кариера в прокуратурата, като стига до поста заместник на главния прокурор, а след това като член на ВСС е виден защитник на бившите главни прокурор Сотир Цацаров и Иван Гешев по времето, когато и двамата публично бяха одобрявани от ГЕРБ и ДПС, припомня "Свободна Европа".

Кожарев влиза в съдебната система през 1981 г. като стажант-съдия в Окръжния съд в Благоевград. След това за кратко е юрисконсулт и съдия-изпълнител, а през 1984 г. става председател на Районния съд в Разлог. Заема този пост до 1991 г. Тогава става адвокат и практикува до 1997 г., за да стане прокурор в Софийската градска прокуратура (СГП). Същата година за няколко месеца е зам.-началник на правното управление на Комитета по горите, за да се върне отново в СГП през 1998 г. Тогава бързо е повишен до прокурор във Върховната административна прокуратура (ВАП), където остава до 1999 г.

Още: Диагнозата на Пеевски

Снимка: БГНЕС

Следващите 10 години Кожарев отново е адвокат, но през 2009 г. пак се връща във ВАП. Тогава вече е започнал първият премиерски мандат на Бойко Борисов, а главен прокурор е Борис Велчев. През 2012 г. Кожарев става заместник на Велчев. Само няколко месеца по-късно Кожарев е избран за член на ВСС от прокурорската квота. По това време вътрешен министър е Цветан Цветанов, който влиза в открит конфликт със съда (случаят съдия Мирослава Тодорова е емблематичен). А Кожарев е един членовете на съвета и открито защитава неговите позиции, припомнят и колегите от "Медиапул".

Съпругът на Грънчарова е и сред съдебните кадровици, които внасят кандидатурата на Сотир Цацаров за главен прокурор в края на 2012 г. След като той очаквано е избран за наследник на Велчев, Кожарев се позиционира като активен член на подкрепящото го мнозинство във ВСС. Той е сред хората, които споделят критиките на главния прокурор срещу тогавашния правосъден министър Христо Иванов. Обявява се и против опита за прокарване на частична съдебна реформа от бившия лидер на "Да, България" през 2015 г.: "Историческият компромис" за съдебната реформа доведе до оставката на Христо Иванов

През 2020 г. Кожарев е сред бившите членове на съвета, които пишат подписка с призив за оставката на тогавашния председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Поведението на Кожарев не се променя и след смяната на Цацаров с Иван Гешев на върха на прокуратурата. Гешев наследява и мнозинството, което подкрепя предшественика му във ВСС, и одобряващите го гласове извън съвета - един от тях е именно Кожарев.

Още: Калин Стоянов за служебен премиер - или да бъде вписан в Конституцията, или да бъде избран за омбудсман

Снимка: БГНЕС

Ще приключи ли чиновническата заложническа криза?

Иначе в четвъртък номинираният отново за служебен премиер Димитър Главчев намекна, че като че ли ще смени вътрешния министър в новото служебно правителство. Още преди Главчев да отиде при президента вече тръгнаха слухове, че на мястото на Калин Стоянов ще дойде Атанас Илков.

Той е известен като ръководител на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) и беше едно от главните лица, когато Бойко Рашков в качеството си на редовен вътрешен министър разкри пред обществото аферата АМ "Хемус" - припомнете си: МВР с нови разкрития за престъпления по строежа на АМ "Хемус".

През 2014 г. Илков беше уволнен от поста на ръководител на "Криминална полиция" заради акцията "Лясковец" и смъртта на баретата Емил Шарков.

Още: "С Калин Стоянов Пеевски показа кой е онбашията": Веселин Стойнев с прогноза за две ДПС-та на вота (ВИДЕО)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес