Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев за наводненията: Най-добре е, ако Господ е българин (ВИДЕО)

16 септември 2024, 12:02 часа • 728 прочитания

"ЦИК е основният орган, който провежда и организира избори, докато изпълнителната власт и Министерският съвет имат повече спомагателна и логистична роля. Искам да се засили тази роля, за да бъдат предотвратени всякакви изкривявания на изборния процес. Целта е да се елиминират и потенциални възможности за изкривявания изобщо".

Това коментира служебният министър-председател Димитър Главчев след откриването на новата учебна година в 35 СЕУ „Добри Войников“. Той заяви, че очаква да бъде подобрено взаимодействието между Централната избирателна комисия и изпълнителната власт след срещата днес, която ще се проведе днес.

Още: "Да предотвратим опорочаването на изборите": Служебният кабинет с предложения към ЦИК

Българин ли е Господ?

По повод наводненията в Централна и Източна Европа премиерът свика работна среща и коментира: "Най-добре е, ако Господ е българин и ни пожали, но искаме да обсъдим ситуацията с министрите, които имат някакво касателство с проблема, защото само да стискаме палци на нас да не ни се случи показва, че обикновено се случва. Искам да разбера каква ни е готовността за реагиране".

На въпрос дали има докладвано напрежение от етнически характер от службите, Главчев подчерта: "Никакво напрежение няма по темата ДПС в момента в страната. Надявам се, че българите в етническите райони ще бъдат на висотата, на която винаги са били", каза още той.

Още: След потопа в Централна и Източна Европа: Има ли опасност за България?

Самолетната катастрофа

Димитър Главчев не коментира дали трябва да има промени в структурата на армията след трагичния инцидент край "Граф Игнатиево":

"Не мога да се произнеса дали трябва да има промени или не. Има досъдебно производство. Може би днес или утре ще бъде разчетена така наречената "черна кутия", тя ще внесе допълнителна светлина. Нека да излязат резултатите от следствието", каза той и допълни: "В момента изпълняваме критерия на НАТО да имаме 2% от БВП за отбранителните способности. Виждате, че не достигат парите за друго".

Още: Президентът: Когато Плевнелиев и Пеевски рискуват живота си и дадат толкова за България, колкото пилотите ни - тогава да искат оставки

15 септември

На въпрос дали при новата бюджетна процедура за 2025 г. предстои ново увеличение на учителските заплати, премиерът подчерта, че българските учители няма да бъдат забравени. "Още върви бюджетната процедура, нямаме готов бюджет. До 31 октомври е срокът. След това има и първо, и второ гласуване, не мога да коментирам още. Нека Министерството на финансите първо представи бюджета".

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес