Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев във Вашингтон: Украйна може да разчита на нас в справедливата си битка срещу Русия

10 юли 2024, 19:55 часа • 1039 прочитания

"Зеленски знае, че Украйна може да разчита на нас в тази война, в справедливата си битка срещу Русия. Такива са решенията и на парламента на България и съответно ние ги прилагаме".

Това заяви служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев във Вашингтон преди срещата си с украинския президент, цитиран от NOVA.

Главчев участва в заседанието на държавните глави и правителствените ръководители на страните членки на НАТО в рамките на срещата на върха на алианса във Вашингтон.

Укрепването на НАТО и подкрепата за Украйна са основните теми на форума.

Още: "Украйна ще спре Путин": Байдън откри срещата на НАТО със силна реч (ВИДЕО и СНИМКИ)

"С президента Байдън разменихме няколко думи. Те са достатъчни - ние потвърдихме, че сме лоялен съюзник в НАТО, а Байдън каза, че имаме ключова роля в Източния фланг на НАТО. Той ни спомена и в речта си, а това е признание", посочи още Главчев.

По думите му помощта на Алианса към Украйна е базирана на международните стандарти, а че всяка страна има право на независимост и териториална цялост.

Още: САЩ дават военна помощ за Украйна за още 2,3 млрд. долара

Служебният премиер каза още, че е разговарял във Вашингтон с премиера на Република Северна Македония Християн Мицковски. "На едно мнение сме, че трябва да се намали напрежението и да се нормализират двустранните отношения. Казах му обаче, че страните кандидати за членство в Европейския съюз трябва да спазват изискванията. Това е позицията не само на България, но и на ЕС", заяви министър-председателят.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес