Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев върна трима зам.-министри, които отстрани преди една седмица

28 август 2024, 12:35 часа • 1055 прочитания

Служебният премиер Димитър Главчев е издал заповед за връщане на трима зам.-министри, които самият той отстрани преди точно една седмица.

Още: На изпроводяк: Главчев с промени в три министерства

Кои са върнатите зам.-министри?

На длъжността заместник-министър на здравеопазването е назначен Петко Стефановски, който заемаше същия пост и при предходното служебно правителство.

Като заместник-министри на културата се връщат също Амелия Гешева и Илко Ганев.

В краткото прессъобщение, разпратено от пресцентъра на Министерския съвет до медиите, не се посочват мотиви.

Снимка: БГНЕС

Защо бяха отстранени тримата?

Петко Стефановски беше предложен от Горица Грънчарова-Кожарева за министър на здравеопазването на мястото на Галя Кондева в проектосъстава ѝ за служебен кабинет. Президентът Румен Радев обаче отказа да подпише указа заради присъствието на Калин Стоянов като министър на вътрешните работи. Той вече не е на поста, след като бе заменен в кабинета "Главчев 2" от Атанас Илков - досегашния директор на "Национална полиция".

Стефановски най-вероятно е подал оставка в очакване да бъде назначен за ръководител на здравното ведомство - нещо, което така и не се случи.

Още: Грънчарова е сложила Калин Стоянов в списъка с министри, след като Пеевски я е заплашил с компромат за съпруга й? (СНИМКИ)

Амелия Гешева и Илко Ганев бяха отстранени от Главчев като заместници на министър Найден Тодоров. Сега те се завръщат, но това не важи за третия премахнат преди седмица зам.-министър във ведомството - Виктор Стоянов. Той беше зам.-министър и в кабинета на Николай Денков.

На 21 август Димитър Главчев отстрани и Стефан Белчев от поста зам.-министър на финансите.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес