Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев с цинично сравнение между пострадалите от пожари и украинските бежанци (ВИДЕО)

24 юли 2024, 11:59 часа • 4897 прочитания

Служебният примиер Димитър Главчев направи сравнение между живота на украинските бежанци в България с този на хората, останали без дом вследствие на пожарите в страната от последната седмица.

Поводът за коментара му - в публичното пространство циркулират коментари и сравнения относно това как на пострадалите в село Воден се предоставят фургони за временно ползване и местообитаване, докато на мигрантите от Украйна, настанени у нас по различни европейски и национални програми, се предоставят хотели и модерни условия за живот. По този повод Главчев каза:

"Има противопоставяне с украинските бежанци - пострадалите сега ще могат да се възползват от същите условия, които се ползват и украинските бежанци. Те също ще бъдат настанени в хотели, макар че говорейки с хората мисля, че няма и да се възползват - те дори и фургоните искат да им бъдат поставени до стария имот, за да се чувстват като на мястото, на което са живяли. Така или иначе, ако има някой от тях желание, ще има възможност да живее при условия, при каквито живеят украинските бежанци, след като живота на украинските бежанци е измерителя за благополучие. Разбира се, това го казвам даже не с ирония, а със сарказъм, тъй като знаете по какви причини украинците живеят тук", коментира служебният премиер преди началото на днешното правителствено заседание.

Още: Евтим Милошев призна, че има забавяне на плащанията за хотелиерите, приютили украински бежанци

С божията помощ

Иначе по повод на пожарите Главчев потвърди, че благодарение на усилията на всички на територията на страната вече няма действащ пожар. "Спасихме човешки животи, а накрая усилията бяха подпомогнати и от природата с помощта на Господ - то без помощта на божията помощ трудно всеки от нас би се справил", каза още той.

Служебният министър-председател подчерта още, че Министерския съвет подготвя както полагащите се по закон помощи за пострадалите от пожарите земеделски производители, така и нови. С това ще се занимаят Социалното, Финансовото и Земеделското министерства. Кабинетът ще опита да изплати компенсации и на нерегистрираните земеделци. От думите му се разбра, че се подготвя и отделна програма за настаняване за тези, които имат нужда.

Още: "Държавата беше там": Главчев каза, че обстановката с пожарите е спокойна (ВИДЕО)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес