Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев пред НС: Няма да бъдат изпращани български войски в Украйна

04 юли 2024, 12:20 часа
Реклама

Въобще не може и да става дума, че ще бъдат изпращани български войски в Украйна. Нито е обсъждана такава тема, нито предстои да бъде обсъждана. Това заяви премиертъ Димитър Главчев в Народното събрание. Той представи пред народните представители българската позиция за предстоящата Среща на върха в НАТО, която ще се състои следващата седмица във Вашингтон.

ОЩЕ: Няма да изпращаме български военни в Украйна, но в Кремъл не трябва да са спокойни: Говори Тодор Тагарев

Главчев припомни и думите на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг при визитата му в София през месец май, че НАТО е отбранителен съюз и е намерен начин как да се помага на Украйна, без да бъде въвлечен целият Алианс във войната.

Какво ще се обсъжда на предстоящата среща?

Служебният премиер подчерта, че сред най важните решения от Срещата на върха ще бъде именно създаването на стабилен и предвидим механизъм за координиране на военната помощ и обучението на украинските въоръжени сили, извън територията Украйна, което ще подпомогне страната с нейната защита от руската агресия и ще повиши оперативната съвместимост. "Това решение категорично не въвлича НАТО и България като страна във войната, а води до устойчиво подпомагане на Украйна в изконното й право на самозащита", подчерта той.

Премиерът потвърди ангажимента на България относно укрепването на националната ни отбрана в рамките на колективната отбрана на НАТО. "Фокусът продължава да бъде върху ускоряването на модернизацията на въоръжените сили, сухопътната, морската и въздушната област", добави той.

ОЩЕ: Западни войски в Украйна: Задава ли се обрат във войната?

Във връзка с инвестициите в отбрана Главчев посочи, че тази година България ще изпълни ангажимента си за увеличаване на разходите за отбрана до 2% от Брутния вътрешен продукт. За 2024 г. той е над 2 % с перспектива да нарасне допълнително през следващите години.

Съюзниците ще продължават и усилията към по-нататъшно укрепване на възпиращите и отбранителни способности на Източния фланг и увеличаване на технологичната и отбранителна индустриална база. Главчев заяви, че страната ни подкрепя отбранителните планове на НАТО относно участие на съюзни сили в бойните групи на територията на съюзниците от Източния фланг. Това засилва отбранителните способности на алианса и допълнително гарантира колективната отбрана.

Други теми, които предстои да бъдат обсъдени във Вашингтон са свързани с укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, както и задълбочаване на партньорствата на НАТО със страните от Азиатско-тихоокеанския регион и с партньорите от южното направление.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес