Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев: Не сме се забавили в избора на нов еврокомисар, Росен Карадимов ще отговаря за изборите

30 август 2024, 10:12 часа • 723 прочитания

"Координатор на изборния процес ще бъде министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, той ще осигурява добра комуникация с Централната избирателна комисия (ЦИК)."

Това обяви в началото на днешното правителствено заседание служебния премиер Димитър Главчев. Припомняме, че във вторник вторият кабинет "Главчев" положи клетва (ВИДЕО) с три промени в министерските постове, а от началото на седмицата започна и фактическата организация на вота с публикуването на хронограмата за изборите от страна на ЦИК.

"Предишното правителство си свърши добре работата, а промените, които виждате, са предизвикани с оглед успокояване на политическото напрежение. Те са извършени и в диалог с президента. Продължаваме да си вършим работата така, както и в предишния кабинет. Гарантирам, че ще бъдем равноотдалечени от всички политически сили - призовавам ги да се фокусират върху предизборната си кампания. На база натрупания опит можем само да надградим", каза още премиерът.

Още: За да има конкуренция: Радев поиска от Главчев да предложи две жени за еврокомисар

Снимка: БГНЕС

Кой ще е новият еврокомисар?

"Всички кандидати са на изключително високо ниво - трудно ще ни е да вземем решение кои ще бъдат номинациите. Все пак има принципи и критерии, които трябва да спазим. Не сме се забавили и не сме закъсняли с никакви срокове - процесът стартира след утре", обяви още премиерът Главчев по повод избора на номинации за нов български еврокомисар. Той отрече България вече да е получила ресор. Припомняме, че преди дни БНТ съобщи, че вероятно страната ни ще има еврокомисар по регионална политика, но в последните дни се спекулира и с ресора енергетика.

Още: Битката за еврокомисар - още един индикатор как гледат на нас

До края на деня кабинетът трябва да представи на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен две номинации за европейски комисар, а парламентарните групи издигнаха общо 7 кандидатури - на 4 жени и 3 мъже. Предложението на ГЕРБ-СДС е бившият вицепремиер, външен и правосъден министър Екатерина Захариева. От ПП-ДБ заложиха на бившия екоминистър Юлиян Попов, а от "Възраждане" на основателя на Българската фондова борса Виктор Папазов. Бившият евродепутат Искра Михайлова беше предложена от ДПС-Пеевски. БСП издигна двама кандидати - Драгомир Стойнев и евродепутатът Цветелина Пенкова. Велислава Петрова, която е и бивш заместник-външен министър е номинацията на "Има такъв народ".

Припомняме, че през седмицата премиерът Главчев последователно се срещна с първите трима номинирани Захариева, Петрова и Михайлова, а след това се срещна и с другите четирима номинирани за еврокомисар.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес