Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гласува ли Делян Пеевски без да има право?

14 ноември 2021, 19:49 часа • 13952 прочитания

Гласувах за връщане на държавността, за да се развива родината ни и да заеме своето достойно място в ЕС. Това заяви водачът на листите на ДПС в Благоевград и Велико Търново Делян Пеевски по-рано днес след като гласува в неделя в село Бабяк, община Белица.

Пеевски каза също, че е крайно време да бъдат сложени спирачки на олигархичното задкулисие в страната, опитващо се да противопоставя гражданите на България едни на други и спъващо прогреса и развитието на държавата и обществото ѝ.

В социалните мрежи обаче веднага се появиха сигнали, че гласуването на дългогодишния депутат от движението може да се окаже незаконосъобразно. Разследващият сайт Bird съобщи, че при проверка в сайта на ГРАО с ЕГН-то на Пеевски се появява информация, че лицето не отговаря на условията за включване в избирателните списъци. Actualno.com също направи таква проверка, която показа същия резултат:

Припомняме, че ГД БОЕЦ внесе официален сигнал до ЦИК за заличаване на Пеевски като кандидат за депутат заради неизпълнение на законовите изисквания. ЦИК обаче отказа да разгледа сигнала по същество.

Друга обаче е най-вероятната причина Пеевски да не излиза при справка по ЕГН в ГРАО. Според Изборния кодекс кандидатите за народни представители, членове на ЦИК, на РИК и наблюдателите се заличават от избирателния списък на секцията по постоянния им адрес. По закон, не се издават удостоверения за гласуване на друго място на лица, пребиваващи извън страната, и на лица, вписани в избирателния списък по настоящия им адрес.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес