Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Глас от БСП: Коалицията на голямото шубе реши да пресече ентусиазма на Гешев

13 юни 2023, 14:33 часа •
Реклама

„Факт е, че когато прокуратурата започна да си върши работата, коалицията на страха или голямото шубе, реши да пресече ентусиазма й".

Така зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров коментира уволнението на главния прокурор Иван Гешев от Висшия съдебен съвет и връзката между решението и новото парламентарно мнозинство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Към момента главният прокурор пък е внесъл искане за сваляне на имунитета на двама от лидерите на коалициите – Бойко Борисов и Кирил Петков.

Относно анонсираните конституционни промени, Зафиров каза, че те „не бива да бъдат самоцелни":

"Това е дъвка и тема, която винаги се изважда удобно в подобни ситуации. Имитация, няма нищо конкретно, хвърлят се различни тези и идеи, някои от тях смущаващи", смята той.

ОЩЕ: Зам.-министърът на правосъдието е разяснил пред ЕП "трескавата активност" на Гешев

На въпрос кои идеи за него са смущаващи, той отвърна: "На някой може да му скимне да се въведе президентска република, да му скимне да прави корекции по отношение на статута на българското семейство“.

Зафиров посочи в ефира на Euronews Bulgaria, че БСП би подкрепила промени в основния закон, свързани със статута на служебните кабинети, които да бъдат реална „преходна власт и да организират единствено избори“, а не както досега да стават постоянна власт.

По отношение на уволнението на главния прокурор Атанас Зафиров коментира, че БСП ще изчака с окончателната си оценка, защото „предстои издаване на указ от президента, нека да изчакаме и днешната изява на главния прокурор, който анонсира шокиращи, бомбастични разкрития“.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес