Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гергана Паси: Двама от кандидатите ни имат предимство за еврокомисар

29 август 2024, 08:08 часа • 3713 прочитания

Двама от кандидатите ни имат предимство за еврокомисар. Това стана ясно от думите на Гергана Паси в сутрешния блок на бТВ във връзка с номинациите за български европейски комисар. Припомняме, че през 2017 г. Паси беше едно от спряганите имена за еврокомисар.

"Ние ще предложим двама кандидати от които безусловно жената ще бъде избрана за български еврокомисар. Очевидно сегашната комисия някак си по-скоро да се доближи до предишното съотношение мъже-жени. Много повече са мъжете. В това отношение, България е единствената, която винаги е била донор на жени в ЕК. Ние практически не сме имали предложение мъж за тази много висока позиция", отбеляза Паси. 

Кандидатите

Припомняме, че до 30 август страната ни трябва да излъчи кандидат за български европейски комисар. До момента кандидатите са седем наброй: Екатерина Захариева (ГЕРБ), бившият министър на околната среда Юлиан Попов (ПП-ДБ), Виктор Папазов ("Възраждане") Искра Михайлова (ДПС - Пеевски), Драгомир Стойнев и Цветелина Пенкова (БСП), Велислава Петрова (ИТН).

Служебният премиер Димитър Главчев вече разговаря с някои от кандидатите. Той обяви, че ще направи консултации с партиите за поста и след това ще вземе решение в Министерски съвет. От ПП-ДБ пък предложиха кандидатите да бъдат изслушвани и избирани в Народното събрание. ОЩЕ: Главчев каза какво ще прави с излъчването на български еврокомисар

"Целият този процес по-скоро прилича на кастинг, отколко на задълбочено обмисляне кой е най-естественият български европейски комисар. България вече 17 години в ЕС няма отговор на въпроса коя е голямата цел, която преследваме чрез членството ни", смята Гергана Паси. 

Кой има предимство?

Гергана Паси заяви, че богатият политически опит, както и конкретният опит са предимство. "Очевидно, че ако предложим кандидат, който е известен със своите евроскептични позиции, той практически има нулеви шансове да участва. Политическата биография е изключително важна. В това отношение предложената кандидатка от най-голяматаполитическа сила - Екатерина Захариева има много богата политическа история. Между другото бившият министър не екологията е човек, който много ясно се вписва. Сред кандидатите има силни номинации. България ще има свой кандидат, но с номинирането започва реалната тежка процедура", посочи Паси.

Според нея кандидатът ни ще трябва да отговаря на много ключови въпроси и по отношение на собствената му държава. 

Ресорът

Паси беше категорична, че ще получим ресор на база личността, която излъчим.

"Вече се появяват гласове, че Урсула фон дер Лайен е готова да преговаря и да добавя към ресорите, включително да променя ресори с по-апетитни, ако държавната членка предложи жена кандидат", заяви Паси. 

Тя коментира и евентуалният ресор на страната ни - регионална политика. "Безусловно е добър ресор. Той е ресор, който лесно може да бъде разказан на българските граждани. България е една от държавите, които разчитаха на тази политика", заяви Паси. ОЩЕ: Фалстарт и разрив относно състава на Европейската комисия, България поема регионалната политика? (СНИМКИ)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес