Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ внася вот на недоверие към правителството

14 юни 2022, 19:09 часа • 5191 прочитания

ГЕРБ внася вот на недоверие към правителството на Кирил Петков. Това обяви Томислав Дончев на пресконференция на партията. Искането ще бъде внесено в парламента още утре. 

"Провалът на това правителство няма секторни измерения и е комплексен. Провалът му няма аналог в най-новата ни история и може да се конкурира само със себе си. Най-осезаем е провалът в сферата на пуличните финанси – всеки гражданин може да го усети по джоба си. Лошото е, че експертите предричат, че този провал ще се усеща още две години. Поради тази причина внасяме вот на недоверие заради провала в областта на публичните финанси и икономическата политика", категоричен бе Дончев.

Той отбеляза и последните скандали около управляващата коалиция. "Това е коалиция, в която се служи с изнудване, пазарлъци и натиск. На тази мъка трябва да се сложи край – тя е мъка за всички – за министри, за министър-председателя и за хората. Така или иначе тази глава от историята ще е позорна, единственото, което можем да направим, е да е кратка", категоричен бе той.

"Имаме галопираща инфлация в България, каза Делян Добрев, като тази през 1997 г., а тази инфлация днес не се дължи на войната. Ако при нас инфлацията е 15%, в Европа тя е 8%. В държави далеч по-засегнати от България, инфлацията е два пъти по-ниска", заяви и Делян Добрев. "Това правителство трябва да си подаде оставката, това правителство ще бъде запомнено като некадърно и лобистко", подчерта той.

"Хората губят своето благосъстояние и покупателна способност", каза от своя страна Деница Сачева. Според нея инфлацията е изяла над 15 млрд. от спестяванията на българите. "За 2020 линията на бедност беше 451 лева, в края на 2021 – 504 лева, а сега тя вече гони 550 лева", уточни тя.

"Вярваме, че в това НС има хора, които са господари на себе си и ще застанат на страната на народа", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Вотът на недоверие се възприема като най-силният политически акт на една опозиция", каза Тома Биков. "В ситуацията на криза безпрецедентна и позор, нашият вот на недоверие цели да спаси българската политическа система от разпад. Ние не искаме просто това правителство да приключи мандата си, нашата цел е и да помогнем на демократична България и ако щете на БСП да излязат от тази неловка ситуация, която е на път да ги приключи като политически субекти", обясни Биков. "Вотът на недоверие е възможност за стабилизация на българската политическа система. Това, което виждаме в последните дни е вредно, пагубно и недопустимо за българския политически живот", коментира още той.

Право на инициатива за вот на недоверие имат една пета от всички народни представители като внесат мотивиран проект за решение. Искането задължително е скрепено с мотиви. Предложението за вот на недоверие може да бъде по конкретен повод или по цялостната политика на правителството. То се поставя за разискване в пленарна зала не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 от постъпването му, а гласуването се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията. Предложението се приема с квалифицирано мнозинство, т.е. когато за него са гласували повече от половината от всички присъстващи народни представители. Това е предвидено, за да не може малцинството в парламента да свали управляващото мнозинство.

Правните последици след успешен вот на недоверие срещу правителството като цяло или срещу министър-председателя са оставка на правителството и прекратяване на пълномощията му. Не се предвижда разпускане на парламента по предложение на министър-председателя. Правителството се превръща в "правителство в оставка" до избирането на ново по установения в чл.99 от КРБ ред. Ако вотът не бъде приет, поради недостигане на определеното мнозинство, той е неуспешен и правителството продължава да управлява

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес