Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ ще разговаря с ПП-ДБ, но няма да подкрепи тяхно правителство

16 юли 2024, 11:46 часа • 3999 прочитания

ПГ на ГЕРБ - СДС е институционална, системна партия и ще проявим разум, ще се отзовем на тази покана за среща. Нашата позиция за подкрепа и втори и трети мандат остава категорично непроменена. Няма да подкрепим правителство с втори или трети мандат. Това каза заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Деница Сачева по време на брифинг в парламента във връзка с поканата за разговори от страна на ПП-ДБ. 

Стана ясно, че поканата за срещата е отпавена от Божидар Божанов, като от страна на ПП-ДБ на нея ще присъстват той, Надежда Йорданова и Людмила Илиева.

"От наша страна на срещата, която вероятно ще се проведе в рамките на утрешния ден, ще присъстват Рая Назарян, Росен Желязков и аз", заяви Сачева.  

Искането на ПП-ДБ към президента

Сачева определи искането на ПП-ДБ към президента като "меко казано странно".  ОЩЕ: Радев ще се води от реакциите на партиите, за да реши за втория мандат на ПП-ДБ

Припомняме, че вчера от ПП-ДБ поискаха време преди президентът да им връчи втория мандат. Причината - довършване на антикорупционната реформа с цел недопускането на корумпирани политици в Народното събрание. ПП-ДБ постави като условие намирането на антикорупционно мнозинство от 160 народни представители, за да направи опит за съставяне на кабинет. Те ще внесат декларация със седем законодателни мерки, за да опипат почвата за евентуално мнозинство. ОЩЕ: Денков изброи условията да има правителство на ПП-ДБ

Забележките на ГЕРБ към ПП-ДБ

Сачева отбеляза, че през изминалите две седмици ГЕРБ -СДС са получили поредица от разнопосочни послания от парламентарната група на ПП-ДБ.

"Ние дадохме този тон на диалог и желание, в които да търсим желание за разговори и на нашата покана в началото на Народното събрание, ние дори не получихме и писмен отказ, а отказ през медиите. Впоследствие беше заявено това, че ще бъдат категорична опозиция, минахме през представяне на идеи за техническо правителство. Сега, когато вече по технически причини ПП-ДБ, стана втората парламентарна група, виждаме някаква наченка на нормално, зряло поведение, което изисква разговор по приоритети и политики", заяви Сачева. ОЩЕ: Повечето партии, даже и фикусът в 50-ия парламент, не вярват да има кабинет (ВИДЕО)

Тя подчерта, че ГЕРБ остават скептични към това доколко парламентарна група, която има само 39 народни представители, може да си позволи убедено и със самочувствие да диктува целия дневен ред на общестовто и как парламентарна група, която е загубила 300 хил. гласа на последните избори, продължава да счита себе си за безапелационен победител и да нравоучава всички останали партии. ОЩЕ: Глас от ГЕРБ: По-честното решение си остават изборите (ВИДЕО)

Не са единствените борци с корупцията

Теменужка Петкова обърна внимание, че ПП-ДБ не са единствената антикорупционна и проевропейска партия в 50-ото Народно събрание.

"Относно заявката, че едва ли не те са единствената антикорупционна партия в страната и само те са антикорупционерите и сега ще тестват останалите партии, това далеч не е така. Това, че си се самопровъзгласил за борец с корупцията, не те прави такъв. Много често под тази маска се вършат точно обратните неща. ПП-ДБ дължат редица отговори на българското общество и те са свързани с корупицонни скандали", подчерта Петкова. Тя изброи "Джемкорп", пудела с пачките и други.  

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес