Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ + ПП-ДБ + трети или и четвърти играч?: Експерти за възможните сценарии след резултатите от вота

27 октомври 2024, 20:18 часа • 814 прочитания

Между 7 и 9 партии ще влязат в новото 51-о Народно събрание, а експертите вече обсъждат възможните сценарий за излъчване на редовно правителство след предсрочните парламентарни избори.

"Няма нито един избирател на ПП-ДБ, който да иска коалиция с ГЕРБ. Затова - не коалиция, а временно заставаме без ярки политически лидери и се обединяваме около обща програма и законопроекти в израз на добра воля за кратко време, не за 4 години. Съставът на кабинета на този етап не може да включва ярки политически лица. ПП-ДБ трябва да приемат, че процеса ще се лидира от ГЕРБ и трябва да се откажат от тази идея за общи първи и втори мандати. ГЕРБ трябва да поемат инициативата, а освен това трябва и да не нахалстват пред избирателите на ПП-ДБ с партиен кандидат за премиер", твърди политологът проф. Светослав Малинов.

Още: Първи данни: Кой колко депутати получава в 51-ия парламент? (СНИМКИ)

Пред NOVA социологът от Изследователски център "TREND" Димитър Ганев изтъкна, че "Възраждане" отдавна са стигнали тавана си и не качват подкрепата си, а антиевропейският и антинатовският вот е стигнал своя потенциал. 

"Ясна е възможната правителствена конфигурация - ГЕРБ и ПП-ДБ плюс трети или четвърти. Ще се направи сериозен опит да се сглоби нещо около тази конфигурация, поне засега", казва Ганев.

Според политологът Димитър Аврамов при фрагментиран парламент (бел.ред. при повече партии в НС) нараства корупционния риск. "Тъй като няма конкуренция на смислени идеи за управление, то повече играчи на сцената предполага повече и по-висока цена за участие във властта", казва Аврамов. Той коментира и идеята за ново управление между първите две сили: "Дори и да е най-логичният сценарий, този сценарий е най-неадекватен. Ако питате избирателите на ПП-ДБ, те не искат управление с ГЕРБ. За какво ходим на избори, ако вечно първия и втория ще правят правителство и ще се карат през определен период от време и пак ще се сдобряват?", коментира Аврамов.

Още: Първи екзитполове: 8 или 9 партии в парламента, ГЕРБ убедително първи (ГРАФИКА)

Социологът Първан Симеонов също твърди, че "най-логичното математически и на практика си е ГЕРБ, ПП-ДБ и ИТН". И още: "На такава оферта обаче не съм сигурен колко монолитни ще бъдат ПП-ДБ, затова ще трябва и четвърти".

Следете НА ЖИВО: Първи резултати от предсрочните избори.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес