Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Генчовска: Блокираните в Москва българи може да се приберат през Турция

28 февруари 2022, 18:57 часа • 1588 прочитания

Кораб със 17-членен български екипаж се намира край Одеса, съобщи на извънреден брифинг външният министър Теодора Генчовска. Тя уточни, че само двама от намиращите се на плавателния съд „Рожен“, плаващ под малтийски флаг, са пожелали евакуация, като това вероятно ще се случи по сушата.

Министър Генчовска потвърди, че консулската ни мисия в Одеса и българското посолство в Киев са временно затворени. „Има още хора от Киев и Харков, които не са евакуирани. "Търсим всякакви възможни варианти и с колеги от други държави”, заяви външният министър.

Общо 330 души пътуват заедно с българските дипломати от Киев и Одеса към България. Посолството и консулството са с напълно изтеглен състав, обяви Теодора Генчовска. От Киев са тръгнали 4 автобуса, а от Одеса – 2, като освен тях има множество леки автомобили на дипломатическата мисия. Освен българи, в групата има украинци, американци, македонци и грузинци.

„В Москва имаме 58 души, които са заявили желание за евакуация“, каза още Генчовска. Припомняме, че Русия също спря всички полети към Европа като ответна мярка на въведената от ЕС забрана за руски самолети над въздушното й пространство. Тя уточни, че на този етап плановете са за сухопътна евакуация. „Турските авиолинии също продължават да летят, така че може и такъв трансфер да се осъществи към Турция и после обратно към България", каза още външния министър.

Предстои утре да стане ясно колко българи, тръгнали от Киев са преминали успешно границата. “Освен автобусите пътуват и дипломатически коли с дипломати и техните семейства”, каза още Генчовска.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес