Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ген. Атанас Атанасов: МВР замита следите за Лясковец

20 март 2014, 10:52 часа • 39308 прочитания

В момента в МВР се извършват действия по прикриване на следите от провала от операцията в Лясковец. Създават се документи с невярно съдържание, антидатират се, за да може да се запълни тази празнина, за да се имитира, че е имало преди това разузнаване от отряда, което не е вярно. Това каза бившият директор на НСС и член на Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов в предаването „Тази сутрин” на bTV.

По думите му основната грешка при операцията в Лясковец е, че главният секретар Светлозар Лазаров е подписал заповед за използване на Специализирания отряд за борба с тероризма.
„Ако поставим въпроса „Кой?“ - ясно е кой. Лазаров е човекът, който е отговорен за провала на тази операция. Днес сутринта започва проверка на Инспектората на МВР и той трябва да бъде зареден с доказателства, за да оневини ръководството на МВР. Това се прави“, заяви ген. Атанасов.

Според него причината за провала в работата на МВР е некомпетентността на ръководството и политическите назначения.

„Има по-дълбоки причини за назначаването на Светлозар Лазаров за главен секретар, не защото е зет на Камен Петков. Кадровата политика на това правителство е нещо ужасно. Тя дори не минава през партийни централи на партиите, а има една задкулисна банка от кадри, зависими хора, които се инсталират на важни места, за да покриват скандалите на правителството”, заяви Атанасов.

Той подчерта, че през 2012 г. не е имало акция на Специализирания отряд за борба с тероризма по случая с Петко Петков.

„Имало е екип от различни представители на службите на МВР, който е извършил оценка на ситуацията и този екип е препоръчал да не се използва Специализирания отряд. Не е работа на Специализирания отряд да се занимава с лица с психически отклонения. Това е една абсолютно престъпна самонадеяност, която е направена с цел пиар ефект“, каза още Атанасов.

В края на участието си в сутрешния блок на bTV Атанасов постави любопитен въпрос – кой или кои в сегашното ръководство на МВР в миналото си на действаща/и барета/и е/са охранявал/и Мето Илиенски и Красимир Каменов – Къро.

"Тези твърдения са абсолютни лъжи и клевети. Охранявал съм не Мето Илиенски, а Сретен Йосич в ареста на Транспортна полиция при изпълнение на служебните ми задължения като служител на Специализирания отряд за борба с тероризма", заяви още в края на миналата година сегашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес