Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

F-16 в България, колко пари вземаме за военната помощ за Украйна и пожарите: Говори ген. Запрянов

22 юли 2024, 08:44 часа • 6750 прочитания

Два хеликоптера и 60 души от базите в Безмер и Кабиле са на терен да гасят пожари. Поддържаме 600 души в готовност – възможностите ни не са безгранични, но не е имало случай, в който да откажем помощ. Това заяви българският служебен министър на отбраната ген. Атанас Запрянов.

По думите му, трябва да се мисли за създаване на въздушно звено за гасене на пожари, но това е дългосрочен план. Краткосрочно, трябвало да се мисли за оборудване на още два хеликоптера с екипировка за гасене на пожари (по-просто казано – кофа за вода). Това ще струва около 250 000 лева, а такава поръчка трябва да е по пряко договаряне, обясни Запрянов пред bTV. По-късно, след среща с Атлантическия съвет той каза, че ще се търсят четири "джоба" т.е. да се оборудват четири хеликоптера за гасене.

Още: Седми ден продължава битката с пожара в Болярово

Българската армия днес и военната политика на България

За F-16 Block 70 Запрянов обяви, че след края на първото тримесечие на 2025 година идват първите два поръчани F-16  от САЩ, а до края на 2025 година – всичките 8, които са поръчани. Добрата новина било, че пистата в Граф Игнатиево, която приема изтребители, е готова – но продължава изграждането на необходимите обекти, четирите възлови (Запрянов спомена 48 обекта) трябва да са готови до края на есента тази година, за да можем да приемем F-16: Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Нямаме задължение да помагаме на Украйна и да ѝ дадем 80 млн. евро, прието на срещата за 75 години НАТО във Вашингтон, увери генерал Запрянов. Но той каза, че НАТО се стреми да помага на Украйна и то в рамките на 40 млрд. евро като непосредствена цел. Продължаваме да работим за нов пакет за българска военна помощ за Украйна – но става въпрос за оборудване с "отпаднала необходимост" т.е. техника и оръжия, чийто срок на годност образно казано е изтекъл, но все още могат да функционират. Това не е безплатна помощ, ние получаваме компенсации, увери Запрянов. По думите му, около 30 млн. евро са дошли в българския бюджет за последния пакет помощ за Украйна (вероятно се визира изпращането на 100 бронетранспортьора на МВР). Има решение на парламента, с което тези пари се насочават за модернизация на армията ни, каза още служебният министър на отбраната. Много по-бързо идват компенсациите от съюзниците и от САЩ за изпратено оръжие за Украйна, добави той. Но не можа да каже колко компенсации сме получили с пълна точност – имало методика за оценка, минава синхронизация с Европейската комисия, защото пари се чакат и от т.нар. Европейски механизъм за мир, а оттам те идват по-бавно и чак след изпълнение на изрични условия: Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

СНИМКА: Тодор Тагарев/Facebook

Не сме в криза с подготовката в армията, но сме в криза с наемането на нови хора. Затова е най-важно да задържим хората, които сега имаме, подчерта генерал Запрянов. Във ВВС имаме около 20% недокомплект, а към края на миналата година горе-долу е ясно, че броят на пенсиониращите се и на новопостъпващите е изравнен.

ОЩЕ: Плановете на НАТО за България са осигурени с нужните способности: Добри новини за F-16

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес