Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какви точно права има Русия в рамките на военното учение в Черно море

27 юли 2023, 17:53 часа • 7461 прочитания

Свободно корабоплаване, но без ембаргови операции и възпрепятстване на морския трафик. Това има право да прави Русия, обясни зам.- министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Повод за думите му е новината от по-рано днес, че Русия е изпратила публична нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. Зоната включва части от изключителната икономическа зона на България, потвърдиха от Министерството на отбраната за Actualno.com.

Тези действия не представляват формално нарушение на международноправните норми, но те не се смятат за добра практика се казва в съобщението.

ОЩЕ: Мертен: Украйна успява да удържи срещу Русия с помощта и на България

"Те си провеждат учения по техните планове. Руското разузнаване не ни е казало колко време, а НАТО-вското наблюдава. Според мен, това е опит на Русия да повдигне цената на зърнената сделка, да възпрепятства Украйна и ще се търсят, вероятно, преговори Русия да се върне в сделката, но това е въпрос на Организацията на обединените нации, не е въпрос на НАТО. Там могат руснаците да извършват свободно корабоплаване", каза още Запрянов пред БНР.

По думите му в тази зона те нямат право на ембаргови операции и възпрепятстване на корабоплаването.

"Всички мерки, които ние сме взели, продължават действията на нашия флот по проверките за противоминната защита", каза още зам.-министърът.

ОЩЕ: НАТО взе конкретни мерки и за България след като руска бомбардировка застраши Румъния

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес