Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Държавата беше там": Главчев каза, че обстановката с пожарите е спокойна (ВИДЕО)

23 юли 2024, 10:14 часа • 540 прочитания

Не мога да се съглася с констатацията, че държавата я е нямало никъде. Още на първия ден бяхме там. Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев на живо във "Фейсбук" страницата на Министерски съвет, където отговаря на въпроси на граждани и журналисти.

Той заяви, че целта е била първо държавата да се справи с пожара, защото това е най-важното при такива бедствия и след това да се започне с компенсациите, които са предвидени по закон и то във възможно най-кратък срок.

"Съгласете се, че това е процес, при който най-важното в началото, е да бъде прекратен пожарът и от там нататък да се започне с компенсациите. Всички ще получат компенсациите по закон", увери премиерът. ОЩЕ: Калин Стоянов: Започва настаняването на хора от село Воден във фургони

Ситуацията с пожарите е спокойна

"За радост, сутринта ми докладваха от МВР, че към момента обстановката е спокойна. Най-големият пожар около село Воден е локализиран. Даже предстои до края на деня силите да бъдат преместени. Поздравления за пожарникарите, за военнослужещите и доброволците. Благодарност за помощта, която ни оказаха от Турция и Испания, за да може да се постигне по-бързото локализиране и успокояване на пожара", каза Главчев.

Той отговори на въпрос кой е виновникът за пожарите, като по думите му това е климатът. "Конкретните причини най-вероятно са различни на различните места и органите са се задействали, но това също е процес. Толкова бързо не може да се установи", добави още Главчев. Той има съмнение, че нарочно е предизвикан пожарът в района на Беклемето. ОЩЕ: Главчев за пожара на Беклемето: Трябват хора с алпийска подготовка (ВИДЕО)

Казусът с фургоните

Служебният премиер каза, че за нуждата от фургони във Воден държавата е научила от медиите, а кметът на населеното място не е изпратил такава информация по съответния ред, а го е казал пред президента. 

Главчев разсея и спекулации, че фургоните са негодни. По думите му има само два-три такива, като той подчерта, че те няма да бъдат ползвани.

"Повечето от тях са чисто нови. Всички фургони, в които са настанени хора, са чисто нови. Някой може би е допуснал грешка по веригата и е изпратил фургони, които не са в нужното състояние. Бъдете сигурни, че след проверка, той ще бъде наказан", каза премиерът.

Той отговори на въпрос защо украинските бежанци са в хотели, а на пострадалите от пожарите се предоставят фургони. Министър-председателят каза, че хората искат да си стоят до бащината къща.

"Дълбоко се съмнявам, че те ще искат да отидат някъде другаде. Предвидили сме тази възможност, ако някой от тях има желание, ще им бъдат предоставени базите от Министерство на отбраната и на вътрешните работи. Е, не е хотел, но те са с възможности близки до хотелските", каза Главчев. ОЩЕ: МВР: Няма активни пожари на територията на страната

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес