Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДПС постепенно става само ДП? Чистката в партията продължава със секретарката на Доган

29 юни 2024, 15:26 часа

Масовите рокади и оставки на ключови лица за Движението за права и свободи продължават с пълна скорост и достигнаха до личната секретарка на Ахмед Догав - Биршен Ибрямова.

Реклама

Тя е поредния кадър на партията, близък до почетния председател на ДПС, която е изгонена от централата на партията. За новината първо бе съобщено в група в социалните мрежи със заглавие "Аз подкрепям Ахмед Доган" от модераторът Елван Атилла. От своя страна тя е съпруга на бившия зам.-министър на транспорта в кабинета на Сергей Станишев Юджел Атилла.

Още: Гюнер Тахир: Имам информация, че от днес охраната на Доган е свалена (ВИДЕО)

По-късно информацията е била потвърдена от самата бивша секретарка на доган пред колегите от в. "Сега". Ибрямова, която работи с Доган от 30 години, е съпруга на Джейхан Ибрямов - дългогодишен депутат от ДПС и бивш заместник-министър на регионалното развитие в правителството на Пламен Орешарски.

Ето какво е съобщението в страницата "Аз подкрепям Ахмед Доган":

Под поста има различни коментари, сред които "ДПС за нас е кауза, не е кафене, дадено на концесия на разни "феномени", "Изразявам дълбокото си разочарование от случващото се в ДПС". Друг от администраторите директно е попитал дали тече процес на разпад на партията и създаване на друг вид политическа партийна организация.

Превръща ли се ДПС в ДП?

Трансформацията на партията в последната седмица се ръководи лично от съпредседателя Делян Пеевски, стана ясно от изявление на журналистката Валерия Велева, която е приближена до партията. Според една от версиите в момента Пеевски се опитва да овладее напълно партията, което ще доведе до разцепления.

Припомняме, че само за последната седмица ключови фигури се разделиха с постовете си. Последният случай е със снетото доверие от депутатът в тринайсет парламента от ДПС Рамадан Аталай, който вероятно ще е следващият отстранен и от партията. Причината, както обикновено при последните трусове, е слабите изборни резултати. Във вота на 9 юни ДПС получи в 17-и МИР 6427 гласа, докато на 2 април 2023 г. гласовете бяха 7811.

"Не става дума само за тези резултати, Рамадан Аталай е първи в нашата листа на последните 5 вота и тенденцията е низходяща", обяснява през "24 часа" лидерът на ДПС за Пловдивска област Юксел Расим.

Още: ДПС изключи депутатка от групата си - подозират връзки с арестувания Сали Табаков (СНИМКА)

По подобен начин доскорошният зам.-председател на ДПС Айсел Руфад беше изключена от парламентарната група на ДПС, но не напусна парламента, а стана независим депутат. Преди нея пък трусовете в ДПС започнаха с оставката на дългогодишния кадър на Доган и знаково лице Филиз Хюсменова, отново с обяснение за слаби изборни резултати.

По непотвърдени източници всички рокади се случват и в контекста на скандала с бившият лидер на ДПС - Варна Сали Табаков. Припомняме, че той бе арестуван заради умишлено сключена неизгодна сделка за коли на МОН. При обиска у двамата бяха намерени над 3,5 милиона лева кеш и златни монети. По неофициална информация всички лица, които в момента са под обстрела на централното ръководство, са приближени именно до Табаков.

Още: "Контролният пакет акции е в Пеевски, Борисов е по-слаб": Говори проф. Мария Пиргова (ВИДЕО)

По-късно на среща с кметовете и депутатите на ДПС самият Пеевски каза: "Новото начало за ДПС е факт. Който не го разбира, остава в миналото. За нас най-важен е гласът на хората и волята на структурите. На изборите показахме, че можем да се вслушваме в хората и те ни дадоха своето доверие".

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес