Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДПС иска да излезе от коалицията ДПС - Ново начало: Говори ЦИК

12 септември 2024, 08:30 часа • 4845 прочитания

В последните минути преди 17:00 часа вчера са подадени документи за оттегляне на ДПС-Доган от коалицията на ДПС – Ново начало. Това каза зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов в ефира на Нова телевизия.

ОЩЕ: Силвия Великова: ВАС се хвана за най-несериозния аргумент на ДПС-Пеевски, ще има подозрения (ВИДЕО)

Попитан как ще коментира решението на ВАС да регистрират ДПС – Нова начало, Томов отговори, че „решенията на съда трябва да се изпълняват, не да се коментират“. „Не приемам обаче всички аргументи на съда. Може би трябва при регистрация да работим от 00:00 часа“, каза той.

Зам.-председателят на ЦИК обясни, че не са получили по електронен път пълен комплект от документи за регистрация на ДПС-Пеевски, а само заявление за регистрация.

ОЩЕ: След решението на ВАС: ДПС - Доган отново отидоха в ЦИК (ВИДЕО)

На въпрос ще може ли да се регистрират листи по електронен път, както може да се подаде заявление за регистрация в ЦИК, Томов отговори, че не са обсъждали този въпрос, но явно трябва да го направят. По думите му обаче има изисквания, които са технически и е невъзможно да се изпратят по електронен път.

Сагата с ДПС продължава

„Политически натиск на ЦИК не е оказван. Колеги не са ми споделяли да са ги търсили и да са им оказвали натиск“, заяви говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева пред bTV.

Матева обясни, че ЦИК трудно работи спокойно заради всички мнения, които се споделят в публичното пространство. Тя заяви, че няма да си позволи да слага заглавие на сагата с регистрацията на ДПС на предсрочните парламентарни избори, но сагата все още не е приключила.

Тя уточни, че ЦИК е постъпила мъдро, като е приела документите едновременно и на двете коалиции, а причините да откаже регистрация е присъствието на името „ДПС“ и в двете коалиции, което е недопустимо по Изборен кодекс. ЦИК ще помисли и какво да предвиди за следващ път в условията за реда и регистрация на партиите и коалициите за следващи предсрочни парламентарни избори.

ОЩЕ: Илхан Андай: На изборите ще има "ДПС - Ново начало" и "Алианс за права и свободи"

Росица Матева заяви, че ЦИК ще изпълни решението на ВАС да регистрира ДПС – Ново начало на предсрочните избори. Вчера ЦИК освен решението на ВАС прие и решение, с което отказа на партия ДПС регистрация за самостоятелно участие в партията. Вчера е постъпило и заявление, че Джевдет Чакъров иска да напусне коалицията ДПС – Ново начало, за да може да се яви в коалиция Алианс за права и свободи.

Матева добави още, че нито една партия не си е подала документите за регистрация на изборите по електронен път. В Изборния кодекс не е посочено, че документи могат да се подават по електронен път.

До 21 септември партиите могат да искат промени в коалициите. Подадени са документи от 28 партии, 11 коалиции, като са регистрирани 24 партии и 10 коалиции.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес