Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Димитър Митев, "Коалиция на розата": Българската индустрия и промишленост се движат по инерция от комунизма

28 май 2024, 17:14 часа • 1684 прочитания

Д-р Димитър Митев е завършил с отличие 125 СОУ Боян Пенев, Първа английска гимназия в София, магистър по „Публичен мениджмънт и политики“ в катедра „Публична администрация“ на СУ, доктор на политологическите науки в Софийския университет с тема на дисертацията: „Основни тенденции и трансформации на влиянието на кадрите на тоталитарната ДС върху ръководствата на държавни и други институции в Република България (1990 – 2018 г.).“ Владее английски език и френски езици и изучава китайски език от 5 години. Бил е част от екипа разработил най-големия инвестиционен проект в страната – проекта „Св. София“ – приоритетен инвестиционен проект, както и част от управлението на ПФК ЦСКА. В момента работи в ръководството на бивш държавен завод за преработка на естествени скални материали в гр. Берковица. Днес е част от Коалиция на Розата. 

Ето какво разказва Митев за формацията и най-належащите проблеми в България:

Коалиция на Розата е съставена от „Българска Социалдемокрация – Евролевица“, „Обединения блок на труда – български лейбъристи“ и ПП „Родолюбие 2000“. Коалицията се обръща към всички български граждани, но преди всичко с уважение и внимание към българските жени – много от тях ощетени, експлоатирани, живеещи в неравноправни условия.

Българската индустрия и промишленост се движат по инерция от комунизма. Първи по приходи са предприятия като Нефтохим Бургас, МДК Пирдоп (Аурубис), АЕЦ Козлодуй. Преките чуждестранни инвестиции са на дъното и нямаме сериозна голяма инвестиция през последните 15 години, заради неграмотността и корумпираността на партиите от "Сглобката". Сърбия и Румъния произвеждат автомобили, включително и електрически. Си Дзин Пин беше в Сърбия преди няколко седмици и подписа инвестиционни проекти за милиони със сръбската държава. В България държавни и правителствени глави не идват. Инвестиции няма. Заводът за електромобили, който беше рекламиран от ПП, избяга в Македония. 

Освен ПЧИ е необходима и активна държавна инвестиционна политика в промишлени и индустриални мощности, които да произвеждат стоки с висока добавена стойност. Това е и начинът да върнем хората в градовете и селата – високоплатена заетост. Предплатиха се американски самолети за близо 3 млрд. лв. Кого ще охраняват те – празните български села? Далеч по-далновидно бе да се изградят 30 завода х 100 млн. лв, които щяха да съживят поне 50 български общини и стотици села. След като се изградят тези мощности, почнат да произвеждат и да генерират приходи от печалба и да плащат данъци можеше да се мисли за нова военна техника.

Вече няколко години по време на управление на ГЕРБ и ППДБ държавният бюджет не се приема в срок, а с месеци закъснения. Това постави българските общини пред изпитания. Години наред в държавния бюджет на България не са заложени пари за развитие. Държавният бюджет се е превърнал в счетоводно разпределение на приходи и разходи, а чрез него следва да се изпълняват политики и стратегии за развитие. Проинфлационното поведение на Асен Василев чрез раздаване на пари „на калпак“ доведе до огромен скок в цените на базови стоки. 

"Коалиция на Розата" е за спешно излизане от Валутния борд. Това е система, която се е прилагала в колониите на Великобритания в първата половина на 20ти век. Днес под валутен борд са България, Босна и Херцеговина, Бермудски острови, Каймановите острови, Гибралтар и остров Света Елена. Изходът от това унизително положение е само един – ускорен прием в еврозоната.

Европейският съюз само преди 30 години бе икономически, развоен, научен и политически център на света. Днес той се превръща в залязваща сила твърдо след САЩ, Китай, Индия и други. ЕС може да бъде силен само ако има собствена външна политика, чрез собствени въоръжени сили. НАТО е структура от времената на „Студената война“. НАТО е структура доминирана от външна за ЕС държава. Без собствени въоръжени сили ЕС не може да има значима роля в геополитическата карта на света.

По магазините все по-често не се предлагат базови плодове и зеленчуци българско производство. Китайският чесън се среща по-често от българския. Българското зеленчукопроизводство и овощарство трябва да бъдат възстановени с помощта и чрез инициатива на държавата. България може да произвежда и изнася огромни количества плодове и зеленчуци включително и био, както е правила преди 30 години. Време е да преодолеем последствията от връщането на земята в реални граници и последвалото монополизиране на земята от шепа зърнари. Чукойското, латифундистко земеделие е пагубно за българското село.

Бургас е град, който е икономически активен около 3 месеца в годината. Индустрията на Бургас е смазана, унищожена. Пристанището е празно. Няма как градът и областта да разчитат на няколко месеца евтин туризъм, тарама хайвер и рапани. Не може в Бургас извън Нефтохим друга голяма заетост извън държавната администрация да не съществува. Имаме план за реиндустриализация на област Бургас. Само чрез високи доходи може да върнем избягалите в другите градове и държави бургазлии.

Плоският данък бе експеримент въведен през 2008г. у нас, Чехия и Албания. Само след няколко години и чехите и албанците го замениха с прогресивна скала, защото установиха, че ползи от плоския данък освен за малцинство от богаташи, други нямат.

Плосък данък без необлагаем минимум не съществува никъде освен в България – да облагаш доходите на най-бедните е нечувано, антисоциално, нечовешко. Плосък данък съществува в Русия, Монголия, Боливия. В нито една развита западна държава няма единно подоходно облагане – защото е социално несправедливо, защото хората с ниски и средни доходи ще изразходят спестеното от нулеви или ниски данъци за стоки от първа необходимост, а богатите, при ниски данъци, ще харчат спестеното за луксозно потребление, вероятно в чужбина, т.е. ще има по-малки или нулеви приходи от данък оборот (ДДС). Плоският данък не постигна една от основните си цели – да повиши чуждестранните инвестиции у нас. Напротив – те са в постоянен спад.

Външната ни политика е принизена. Дори нямаме министър на външните работи – тази функция в момента се изпълнява от премиера. МнВР се превърна в преводач на комюникетата на американското посолство. От своя страна българските посолства по света вместо да са инвестиционни и бизнес инкубатори и икономически проактивни субекти са превърнати в места за битово устрояване на приближени на властта.

Правосъдна реформа няма как да бъде правена от хората, при чието управление дерибействаше Мартин Нотариуса и наскоро бе публично екзекутиран. Същите хора, които протестираха против Гешев, но днес угодно мълчат, когато прокуратурата се управлява от заместника на Гешев и Цацаров – Борислав Сарафов. Същите хора, които назначиха разследващ съдия на главния прокурор, чиято първа работа бе да прекрати производствата срещу Сарафов по повод необяснимото имотно състояние на сина му. Завръщането на публичните убийства по софийските улици е само част от аргументите, че никога повече не трябва да допускаме на власт да са ГЕРБ, ДПС и ППДБ. Главният секретар на МВР – кадър на ППДБ се снима публично с пачки и скъпи часовници. Искаме край на пачките и корупцията и меритократично начало при подбор на държавната администрация. Неадекватно е да оправдаваш съюза си с мутри и санкционирани по Магнитски, за да извършиш реформа в службите и правосъдната система, които работят по модел създаден от поддържан от същите ГЕРБ и ДПС. Не случайно „Индексът за възприятие на корупцията“, който е индекс изчисляван по редица показатели от „Трансперънси Интернешънъл“ е с влошени показатели през 2023г. когато управляваше "Сглобката". ППДБ и ГЕРБ предоставиха на Делян Пеевски недостигната до момента публична власт. Пеевски бе правителствен и парламентарен говорител, те внесоха заедно редица законопроекти, смееха се, снимаха се заедно. Това е подигравка с всички участниците в анти-корупционните протести през последните години. Това е подигравка с всички работили в българската тютюнева индустрия, която беше унищожена от Пеевски.

Реформите в Конституцията извършени от ППДБ, ДПС и ГЕРБ нарушиха баланса на властите. Поставиха под политически контрол Прокуратурата, направиха така, че Служебните кабинети да са продължение на редовните правителства и така гарантирано ще се влияе на изборния процес в полза на партиите от управляващите мнозинства.

ПП бяха създадени от президента Румен Радев и уж щяха да продължат делото на неговия вдигнат юмрук. Те се обърнаха срещу него, направиха всичко възможно да лишат президентската институция от кадровата й власт. По същия начин до преди месец бяха в скута на Пеевски, прегръщаха се с Бойко, а сега ги плюят по най-недостоен начин. При Борисов и Пеевски поне има постоянство. Единият е представител на организираната престъпност, а другият тежък корупционер. Но при ППДБ лицемерието, предателството и слугинажа са част от ДНК-то им. Тези хора не трябва никога повече да бъдат допускани до властта. Те убиха и прикриха разследването на техния ментор Алексей Петров.

Българската наука и развойна дейност са пренебрегнати от години насам. Над 30 български университета обявиха протест през тази седмица. Университетските преподаватели вземат по-малки заплати от служители в супермаркет. А служителите в БАН са на ръба на физическото оцеляване. Но когато пошлостта и простащината в държавното управление доминират няма как да бъде друго.

Енергетиката е функция на промишлеността и индустрията. Ако продължаваме да сме в състояние на индустриална летаргия, по-добре да не изграждаме нови мощности, а да купуваме ток през зимните месеци за отопление на бита. Ние, от Коалиция на Розата, считаме обаче, че пътят към необходимото развитие на България е ускорен икономически растеж, нишова стратегия – да бъдем в топ 3 в света по производство на поне дузина крайни продукти с висока добавена стойност. Има ли производство неизбежно ще трябва да доизградим АЕЦ Белене, защото атомната енергия е зелената и евтина енергия. Не случайно в Турция завършва изграждането на първата си АЕЦ, изграждана от Русия.

Настоящата Централна избирателна комисия се опита мимоходом да ощети извънпарламентарните партии с намаляване двойно на т.нар. медийни пакети, което са ваучери за медийни участия. Когато цяла София е залята от билбордове на шарлатаните бе направен грозен опит нашата и други партии и коалиции да останем без медийно отразяване. С бързи ходове и пледоарии в Административен съд несправедливостта бе спряна, а аргументите на ЦИК за несправедливото решение бяха нелепи – проблем бил отчетността в Сметната палата. Ние от Коалиция на Розата не сме доволни от работата на настоящия ЦИК и по още една причина. Традиционно, няколко дни след началото на кампанията от Комисията по досиетата разкриват принадлежността на кандидати към структурите на ДС. Над половината кампания премина, а всеки още тези лица не са обявени и то поради вина на ЦИК. Настоящият състав на ЦИК е до голяма степен продукт на ГЕРБ и ППДБ. ГЕРБ, които преди години изпратиха в Европейската комисия Румяна Желева, която е един от двамата отхвърлени от Европейския парламент комисари в историята на целия Европейски съюз. Никога в българският парламент не е имало такава интелектуална и ораторска празнота, както при настоящото мнозинство.

Коалиция на Розата е за мир в Украйна не само с оглед на отнетите животи на хиляди убити, но и с оглед на загубите от войната за европейската и българска икономика.

Коалиция на Розата е за мир в Палестина и спиране на геноцида извършван от режима на Натаняху над мирния палестински народ.

Пример за достойно и национално-отговорно поведение е това на грузинския премиер – Иракли Кобахидзе. Той е доктор по право от университета в Дуисбург, против военната интервенция на Русия в Украйна. Но неговата партия – „Грузинска мечта“ предложи и гласува закон за чуждестранни агенти, който цели да възпре финансиране на медии, неправителствени организации и партии от чужди държави. Г-н Кобахидзе публично заяви, че отказва САЩ и НАТО да отварят втори фронт срещу Русия по подобие на Украйна, защото войната на Грузия срещу Русия ще е пагубна за държавата му от всяка гледна точка. Той определи като недопустима намеса във вътрешните работи на Грузия тази на определени представители на чужди, европейски държави в протестни прояви в столицата на Грузия. За съжаление, такова достойно и мъжко поведение при лидерите на Сглобката няма.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес