Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Димитър Ганев: Нито една от партиите не иска предсрочни парламентарни избори

05 април 2022, 08:29 часа
Реклама

Това е един епизод от една сага, който няма да спрем да наблюдаваме през целия мандат на Кирил Петков като премиер. Понеже хляб няма много, ще бъдем свидетели на продължаващи зрелища. Това заяви Димитър Ганев от Тренд пред БНТ. 

Той изтъкна, че позицията за нов управител на БНБ отваря сериозна пукнатина в кабинета, както и темата за оказване на военна помощ за Украйна. Нито една партия в коалицията в момента не иска предсрочни парламентарни избори дори и опозицията - те искат властта да си стои, да си обира негативи и когато има нови предсрочни избори, да ги спечелят. 

Ефективността на съдебната реформа ще бъде много ниска, очаква Ганев и добави, че след арест на опозиционен лидер да се говори за съдебна реформа е катастрофално и несериозно. Няма знаци за форма на ерозия на главния прокурор. Това са символни жестове, посочи Ганев. 

Според него повеждането на ГЕРБ в социологическите проучвания се дължат заради ерозията и спадът на доверието в "Продължаваме промяната". Ако тази тенденция продължи през април, май и юни в един момент ще се опре до критично ниски нива. Ще има момент, в който коалиционните партньори ще си задават въпроса дали да не напуснат кабинета, смята Ганев. 

По думите му очакват ни години на правителствени конфигурации от подобен тип, какъвто е в момента. 

От своя страна Първан Симеонов заяви, че главният прокурор Иван Гешев ще даде битка. Ситуацията в момента в България може да стане "Добре дошли отново в 90-те години". Ако така продължат нещата правителството рискува да скача от криза в криза и рискува да върши спешното, спешното, спешното, а не важното, изтъкна Първан Симеонов. 

Той добави, че ГЕРБ се опитват да изчистят образа си. Войната в Украйна стабилизира настоящата власт, както и това, че е отечествен фронт срещу ГЕРБ, посочи Симеонов и добави, че настоящето управление е доста представително. 

Още: “Маркет линкс“: ГЕРБ изпреварва ПП като първа политическа сила у нас

 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес