Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Димитрова за циничните списъци на "Възраждане": Законът създава плашила, мнозинството от хората са неутрални

23 август 2024, 09:43 часа • 876 прочитания

"Ако част от хората, които са далеч от циничните сметки на политиците, са се чудили за какво е този закон, какво регулира, има ли смисъл от него, мисля, че след излизането на тези списъци нямат никакво чудене за смисъла и целта му. Няма за предмет регулиране на отношения вътре в училището, няма за предмет училищното образование, промените в Закона за образованието увеличават разделението в обществото, имат политически цели."

Това коментира социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова относно скандала със списъка с имена на учители, които са се подписали против промените в Закона за училищното и предучилищното образование, изготвен от "Възраждане".

"Учителите, които вчера бяха нарочени в тези списъци, имат дългогодишен опит и те много ясно казаха, че пропаганда в училище няма. Този закон няма своите цели вътре в училищното образование. Той има своите цели навън - да стигматизира, да догматизира хората и бих го свързала със сегашната политическа ситуация", заяви Боряна Димитрова.

Още: Заплахи за здравето и обидни думи получил учителят, инициирал подписката срещу Закона за ЛГБТИ

Тя е категорична, че приемането на един закон, особено такъв, който касае младите хора, който касае формиращи се хора, изисква много внимателна гледна точка, защото той вкарва бацила на поляризацията, разделението, увеличава разделението в българското общество, още по-лошо - в училището, което е абсолютно вредно.

"Този закон няма своите цели в училищното образование. Създава плашила. Когато политиците няма какво да кажат на избирателите, търсят такива разделителни линии. Законът беше приет твърде набързо, не се чу мнението на експерти. В настоящата ситуация МОН реагира бързо в защита на учителите. Мнозинството от хората са неутрални, всеки да си гледа живота, да не се излага на показ. Когато става дума за лични отношения - в работата, приятелски кръг, в повечето случаи тези хора проявяват толерантност и разбиране. В предизборните кампании виждаме едни и същи кухи теми, в които политиците се чувстват удобно", посочи още Димитрова.

Още: Прокуратурата проверява черния списък с учители на "Възраждане", надигна се мощна вълна от реакции

Новото служебно правителство

Тя коментира и думите на Димитър Главчев, че в понеделник ще оповести дали Калин Стоянов ще остане вътрешен министър.

"Като един обигран опитен политически човек е решил, че трябва да направи вътрешни допитвания. Прекалено много се съсредоточи разговора върху един човек. Не знаем какви промени още може да направи. След изразената позиция на Борисов по казуса с протестите на полицаите и поведението на Стоянов, Главчев има допълнителен картбланш за още промени. Не може политическата криза и насрочването на изборите да бъдат жертва на един човек. В системата на МВР и политиците има и други хора, които могат да поемат поста", отбеляза още Боряна Димитрова.

Димитрова коментира, че в новата Конституция не е описано дали президентът има право да прекъсне един мандат и да го възложи на друг. "Тук има неясноти, в рамките на тези неясноти държавният глава се движи по ръба. Достатъчно ясно показа, че промените водят до този блокаж. Радев проведе следващи консултации и демонстрира, че "домовата книга" е много изчерпана. Връщането към Главчев показва въртенето в кръг. Нямаме разписани механизми, ако президентът не е съгласен с някое от имената", добави още социологът.

Още: "Да, България" се закани на "Възраждане" за черните списъци с учители: "Ще използваме всички законови средства"

Според нея избирателната активност на предстоящите избори ще остане на ниски нива.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес