Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десислава Атанасова: Първият ни законопроект е мораториум за теглене на външен дълг

03 декември 2021, 13:10 часа • 5431 прочитания

Мораториум за теглене на нов държавен дълг до приемане на държавния бюджет за 2022 година, на НЗОК и Държавното обществено осигуряване. От Министерството на финансите дават различни прогнози за изпълняемост на бюджета за 2021 година. Може да се окаже, че задлъжняваме следващите поколения с прекалено много дългове. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова пред Actualno.com.

Атанасова беше категорична, че не е редно служебно правителство да тегли външен дълг. А малко по-рано бившият финансов министър от времето на ГЕРБ (и бивш здравен) Кирил Ананиев обяви, че има теглени емисии външен дълг през тази година с отрицателна доходност т.е. държавата е на загуба от около 1,2%.

Според Закона за държавния бюджет за тази година, страната ни може да поеме нов дълг за максимум 4.5 млрд. лева, а през настоящата 2021 година, набраният дълг чрез емитиране на ДЦК (държавни ценни книжа) е под този праг.

На въпрос дали ГЕРБ ще даде подкрепа за коалиционно правителство на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", Атанасова отговори, че ГЕРБ-СДС ще е опозиция, наричайки евентуалната коалиция "ляво-либерална". Тя изрази учудване, че ДПС е подкрепило с гласа си избора на новия председател на парламента - кой е той, НАУЧЕТЕ ТУК!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес