Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите отказаха на ИТН парогенераторите от АЕЦ "Белене" да останат в България

04 септември 2024, 16:27 часа • 2662 прочитания

Парламентът отхвърли предложението на "Има такъв народ" за изваждане на парогенераторите на АЕЦ "Белене" от оборудването, предлагано за продажба на Украйна. Проектът целеше тези парогенератори да бъдат запазени, докато се извърши анализ за възможността да се използват в АЕЦ "Козлодуй". Решението беше отхвърлено след прегласуване с 69 гласа "за", 31 "против" и 60 "въздържал се".

Проекторешението предвиждаше енергийният министър да ускори анализа, който да установи дали парогенераторите от АЕЦ "Белене" могат да бъдат използвани в "Козлодуй". Павела Митова от ИТН отбеляза, че предложението не противоречи на друго решение, внесено от Делян Добрев от ГЕРБ, което удължава преговорите с Украйна за продажбата на оборудване с още 180 дни. Още: Шефът на МААЕ обеща на Зеленски помощ за купуването на ядрено оборудване от България

Драгомир Стойнев от БСП подкрепи предложението на ИТН, като изрази опасения за последиците от продажбата на оборудване на Украйна. Той подчерта, че войната в Украйна създава несигурност и че е важно България да задържи част от това оборудване за собствените си нужди, тъй като според писмо от АЕЦ "Козлодуй" парогенераторите от "Белене" са съвместими с тези на "Козлодуй".

Даниел Проданов от проруската партия "Възраждане" също постави въпроса за удължаването на срока на преговорите с Украйна, но получи отговор от Стойнев, че БСП ще гласуват „против“ такова предложение. Още: Зад кулисите: Защо в Украйна говорят за корупция при сделката за реакторите от АЕЦ "Белене"?

Независимият депутат Красимира Катинчарова отново повдигна въпроса за изграждането на АЕЦ "Белене" и призова да се спре продажбата на парогенераторите на държава, участваща във война, като нарече това решение престъпно за България и обвини Делян Добрев в "криминална безотговорност" спрямо енергийното бъдеще на страната.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес