Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите на Доган са готови да подкрепят кабинет на ПП-ДБ

11 юли 2024, 19:07 часа • 4514 прочитания

Депутатите от ДПС, които подкрепят почетния председател на партията Ахмед Доган са склонни да подкрепя правителство на "Продължаваме промяната - Демократична България" с втория мандат. Това каза пред БНТ съпредседателят на движението Джевдет Чакъров.

Припомняме, че по-рано днес ДПС изключи 17 депутати от групата си, а още двама напуснаха доброволно. Така ПП-ДБ става втора сила, което значи, че ще получи следващия проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

Чакъров поясни, че тази възможност се е обсъждала още на срещата в "Росенец" преди няколко дни. "Не изключвам да надделее разумът със системните партии с евроатлантическа ориентация", каза Чакъров. Още: След парламентарната група: И сайтът на ДПС се разцепи на две (СНИМКИ)

Той заяви, че все пак трябва да се види програмата и визията на бъдещото правителство. Депутатите, които вече са извън ДПС са над 20 и според Чакъров те ще се увеличават в следващите дни. 

Депутат в болница

Чакъров съобщи, че днес негов колега и съпартиец в Народното събрание е излязъл от нормалния сърдечен ритъм, заради което му се е наложило да отиде в болница. Причината е страх от случващото се в ДПС.

Чакъров отказа да назове колегата си, но уточни, че се е наложило да му бъде оказана спешна помощ в Народното събрание, както и че случката силно се е отразила върху цялата група. Още: “Или Пеевски вън от ДПС, или ДПС вън от Европейската партия АЛДЕ”: Възможно ли е?

"Всичко това се случва под изключителен натиск и страх. Затова Ахмед Доган каза, че трябва да бъде преодолян страха", каза днес пред БНТ Джевдет Чакъров.

Откъде тръгва разцеплението?

Той за пореден път обясни, че конфликтът е за начина, по който функционира партията.

"Има проблем във функционирането на партията ни. Нарушени са демократичните принципи на управление. Използва се думата преврат. Това е един оздравителен процес в нашата политическа сила", обясни Чакъров. Още: "Самоизключиха се": Пеевски отрече да е във война с Доган (ВИДЕО)

Запитан защо той и неговите съмишленици говорят за колективни органи, но не ходят на заседание на парламентарната група той обясни, че "става въпрос за еднолично и авторитарно управление".

"Без да се знае дневният ред. Аз не съм участвал в процеса на вземане на решения, на насрочване на заседания. Има напрежение, то се натрупва", каза Чакъров.

И изтъкна, че досега няма случай председател на партия, какъвто е той, да бъде изключен от собствената си парламентарна група.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес