Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Денков с атака срещу Румен Радев заради "бутане" на редовния кабинет

29 август 2023, 12:50 часа • 2838 прочитания

"Мога да кажа, че президентът още отпреди да се сформира правителство, се опитва да го бутне. Всички го виждаме, няма какво да коментирам". По този начин премиерът Николай Денков отвърна на постоянните критики към изпълнителната власт от страна на държавния глава Румен Радев.

Според министър-председателя правосъдната система и службите, чиито ръководители се избират от президента, "не работят достатъчно добре".

Още: Сглобката няма да се разпадне: Експерти категорични, че острият тон е заради местния вот

Прекъснатият диалог между Петков и Борисов

След като съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов си размениха реплики през медиите относно загубата на комуникация помежду си, Денков призна, че "регулярността на срещите" вече не е същата.

Според него те обаче се важни, защото са дали възможност на правителството и на Народното събрание да започнат работа.

Снимка: БГНЕС

"През последния период е имало обаждания, обсъждания, загуби се обаче регулярността на срещите. Надявам се в най-скоро време диалогът да бъде възстановен. За лидерска среща няма дата, очаквам да е в следващите дни", каза Денков пред журналисти във вторник.

"Знам със сигурност, че има много ясен график кои са законите и в какъв график трябва да бъдат приети от Народното събрание. Това е обща задача на парламентарното мнозинство в синхрон с правителството. Очаквам да се изпълнят задълженията към българските граждани и към страната", заяви още премиерът.

Още: ПП с ултиматум към Борисов: Не Радев, а парламентът да се грижи за сигурността

Денков: Ако сега бях главен секретар на МВР, щях да подам оставка

Той коментира и темата с исканото освобождаване на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Президентът Румен Радев отказа да подпише указ за отстраняването му въпреки призивите на правителството и на вътрешния министър Калин Стоянов.

„В момента в МВР има двувластие, от което може да страдат хората, да се възползват престъпниците. Неприемливо е. Ако съм на мястото на главния секретар, веднага ще си подам оставката“, каза премирът.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес