Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Денков: Идеята, че Герджиков може да обедини дори академичната общност, е най-малкото спорна

05 октомври 2021, 13:07 часа

Идеята, че проф. Анастас Герджиков може да обедини дори академичната общност, за мен е най-малкото спорна. Това каза служебният министър на образованието проф. Николай Денков, цитиран от БГНЕС.

Реклама

"Има две неща, които ме притесняват. Едното е, че в общественото пространство останаха отворени много въпроси, свързани и с това как се осигуряват функциите на държавата като разделение на властите, как се изразходват публичните средства, чрез обществени поръчки и наддоговаряне над договорите, как се осъществяват ремонтите и строителството през едни фирми, които изглеждат като фирми касички. Всички тези въпроси останаха. Какво правим с полицаите, които биха студентите под колоните на МС? Те не са изчезнали. Всеки, който се яви, няма значение кой е, като кандидат на партиите, които ръководеха държавата в това време, той трябва да отговори на тези въпроси, те не могат да се скрият зад гърба му. Второто, което ме притеснява е, че  опитът да се представи, че този кандидат е кандидат на цялата образователна и научна система не е верен. Аз съм част от тази образователна система, знам колко много преподаватели и учители, и ректори включително, и преподавателите във висшите училища имат проблем с тези въпроси, те искат да чуят отговорите. Така че идеята, че той може да обедини дори академичната общност, за мен е най-малкото спорна“, каза проф. Денков.

На въпроса какво смята за него като професионалист, министърът бе категоричен, че той е много добър професионалист, много добър ректор. „Ние сме работили заедно по много въпроси. Както казах, аз не очаквах да се яви човек от академичната общност в тази позиция“, посочи проф. Денков.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес