Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Демерджиев: Апелирам към парламента за законодателни промени за нелегалния трафик

12 ноември 2022, 11:49 часа • 1492 прочитания

Апелирам към Народното събрание да се приемат законодателни промени във връзка с нелегалния трафик на хора. Ниските наказания в България карат хора от цяла Европа да идват тук, да превозват мигранти и ние да се борим с тях и да правим всичко възможно, за да спасим живота на всички ни в страната. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев пред медиите. Той уточни, че в момента има намаляване на мигрантския натиск - ако преди са били 1 600 мигранти на денонощие, сега са 600.

ОЩЕ: Депутатите изслушват Демерджиев за мигрантския натиск 

По случая с изчезналото 12-годишно дете от Перник той коментира, че са задействани и Столична дирекция и жандармерията като са включени нови сили и техника. Наша основна задача е претърсване извън Перник, а в същото време доброволци претърсват вътре в града, каза той пред репортер на БГНЕС.

“Има образувано досъдебно производство, засега няма данни за отвличане, но образуваното досъдебно производство ще ни даде много повече възможности, за да действаме по случая”, заяви още той.

Относно задържането на служител на Главна дирекция "Гранична полиция” Иван Демерджиев обясни, че неговото задържане е заради обществена поръчка, свързана с охраната на границата и касаеща снабдяване с GPS на граничните кучета. “Работим активно с Вътрешна сигурност, както и получихме съдействие от прокуратурата този човек да бъде задържан.” 

Относно смъртта на граничния полицай на границата с Турция министърът отбеляза, че не е постигната съвместимост между комуникационните системи на армията и МВР. “Правим необходимото да снабдим силите на военните с наши радиостанции, за да имаме връзка с тях, както и ние имаме такава в нашата система”, обясни още той. И допълни: "Не само имаме информация от турските власти, водим в момента паралелно разследване, проверяваме всички версии и когато имаме една изчистена версия и можем да кажем 100% как се е случил инцидентът, ще оповестя информацията."

ОЩЕ: Криминалист изрази съмнение, че трафикант на мигранти е стрелял по граничния полицай 

По темата за настаняването на украинците в страната ни, Иван Демерджиев обясни, че в момента се чака решение на МС, но най-вероятно те ще останат там, където са сега и при същите условия в продължение на 4 месеца. Тези, които тепърва идват в страната, ще останат за 30 дни в Елхово, след което ще бъдат настанени в държавните бази.

Относно съседската война завършила с убийство на мъж на столичния Женски пазар, служебният вътрешен министър призова хората да се замислят предварително преди да решават такива незначителни проблеми по такъв жесток начин.

ОЩЕ: Прокуратурата разследва като умишлено убийството на Женския пазар 

По повод провеждането на националния конкурс “Пътен полицай на годината” Демерджиев заяви, че са пристигнали 28 екипа, излъчени от най-добрите полицаи в цяла България. “Мен ме е срам от автомобилите, с които шофират тези квалифицирани екипи. Аз ще направя всичко възможно, за да бъдат технически обезпечени, тъй като техните способности контрастират на възможностите, които им се предлагат”, добави още Демерджиев.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес